El Codi de família entra a tràmit parlamentari

La proposició de llei, impulsada pel grup parlamentari demòcrata, s'ha treballat durant els dos últims anys

La proposició de llei qualificada de la persona i de la família, impulsada pel grup parlamentari demòcrata, ha iniciat aquest dimecres el tràmit parlamentari amb l’admissió a tràmit d’un text que els consellers de la majoria han treballat durant els darrers dos anys, segons informa la formació en un comunicat. El text és fruit d’un treball intern iniciat a principis d’aquesta legislatura que s’ha completat amb un període d’aportacions dels col·lectius concernits, a qui es va traslladar el text el mes de maig, igual que a la resta de grups parlamentaris.

Des de la promulgació de la Constitució, el 1993, explica DA, el legislador andorrà ha demostrat una preocupació especial tant per regular les qüestions pròpies del dret de la persona i de la família d’acord amb el model familiar que preval en els temps actuals com per acomodar el dret andorrà tradicional als principis que inspiren el text constitucional.

La normativa aprovada fins ara ha contribuït, segons Demòcrats per Andorra, de forma important a que el dret de la persona i de la família vigent "sigui equiparable" al que regeix a la gran majoria dels països que formen part de l’entorn jurídic i cultural del Principat d’Andorra.

Amb tot, cal assenyalar que aquesta normativa, recollida en diferents lleis distanciades en el temps, explica el comunicat, "no regula de forma completa les institucions familiars que constitueixen el seu objecte, i encara que la legislació actual millora de forma notable el règim jurídic anterior, presenta significatives llacunes i desajustos, que ens semblava oportú esmenar". Des del grup parlamentari demòcrata consideren que la via més adient per harmonitzar les normes aplicables a les diferents institucions que integren el dret de la persona i de la família era la seva regulació en una Llei general de la persona i de la família, que té com a finalitat ordenar de forma articulada i sistemàtica totes les institucions familiars, com a conseqüència de la nova organització política d’Andorra que deriva de la Constitució.

Aquesta nova llei ha de permetre, segons DA, actualitzar i adequar la matèria regulada, tant des del punt de vista de la terminologia com dels principis rectors, als criteris del Conveni de les Nacions Unides relatiu als drets de les persones amb discapacitat, fet a Nova York el 13 de desembre del 2006.