Política 03/09/2018

El Consell General torna a la feina "com si la legislatura continués" fins a esgotar-se

Bonell recorda que hi ha una trentena de lleis pendents, entre les que estan en període d'esmenes i en comissions

C. G.
3 min
La subsíndica general, Mònica Bonell, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / C.G.

Andorra la VellaEls parlamentaris del Consell General ja han 'tornat al cole'. Una setmana abans que els nens, i amb molta feina per endavant. Entre la vintena lleis que hi ha en període de presentació d'esmenes (algunes prorrogades aquest mateix dilluns), i la desena que s'estan treballant en comissió, són 30 els textos legislatius que els consellers hauran de treballar els propers mesos, als que s'hi haurà de sumar els que puguin entrar les properes setmanes. I entre aquests darrers, el projecte de llei de pressupost (que en principi hauria d'entrar abans d'octubre) i que quan sigui presentat passarà per davant de tots els altres textos pendents a la comissió de Finances.

I tot es podria complicar si el cap de Govern, Toni Martí, anuncia durant el debat d'orientació política dels propers 17 i 18 de setembre que les eleccions s'avancen al desembre. Llavors serà "impossible" aprovar les grans reformes, ha exposat la subsíndica general, Mònica Bonell. Però, i tenint en compte que de moment ningú els ha comunicat el contrari, a la Sindicatura i al Consell es treballa com si "la legislatura continués" fins que s'esgoti. "El ritme de treball serà pensant que la legislatura continua", ha remarcat la subsíndica.

Bonell, que ha comparegut davant dels mitjans un cop acabada la junta de presidents d'aquest dilluns, ha explicat que Martí, present precisament a aquesta reunió, no ha parlat en cap moment d'avançar eleccions. "Nosaltres tenim l'obligació d'anar treballant al ritme que ens permetin les comissions", ha plantejat. I, "si mai hi ha dissolució" del Consell General durant aquest període d'eleccions, "ja veurem quines lleis queden aprovades i quines queden al calaix". Una decisió que ha deixat al 100% a la "voluntat política del cap de Govern".

Pel que fa a tot aquest volum de lleis pendents, el primer 'buidatge' tindrà lloc el proper 13 de setembre, data marcada per a la primera sessió del Consell General d'aquest curs polític. Dependrà del treball en comissió, però la subsíndica ha confiat que en aquest ple es pugui votar la memòria i informe del Tribunal de Comptes del 2017, el projecte de llei reguladora del Fons andorrà de garantia de dipòsits i del Sistema andorrà de garantia d’inversions, la modificació del projecte de llei qualificada de transferències als comuns i la ratificació del conveni per evitar la doble imposició amb Xipre.

D'entre les que es començaran a treballar pròximament hi ha la reforma dels autònoms o una part de la reforma sanitària. I d'entre les que estan en període d'esmenes, ha recordat Bonell, hi ha el projecte de llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang (el termini del qual s'ha prorrogat), el de Funció Pública (també prorrogat), el de regulació del pla de pensions de la Funció Pública, el del cos d'Educació, la proposició de llei d'acció patronal i sindical, la de conflicte col·lectiu o la llei òmnibus de l'habitatge. De feina no en sobra. Si s'aproven o no "dependrà del treball en comissió", però la voluntat de DA és tancar-ne bona part durant aquest període de sessions, ha recordat Bonell.

En un altre ordre de coses, la subsíndica ha informat que s'obrirà per primera vegada un concurs públic per presentar-se com a representant d'Andorra al comitè europeu per la prevenció de la tortura i de les penes o dels tractaments inhumans o degradants. El representant andorrà era Joan Cabeza, que ara és membre del Consell Superior de Justícia i que finalitza el seu càrrec a finals d'any. Es tracta d'una representació no remunerada i requereix de 40 dies de disponibilitat l'any per poder anar a les reunions al Consell d'Europa.

Finalment, Bonell ha explicat que del 3 al 5 d'octubre el síndic Vicenç Mateu ha estat convidat a Madrid pel Congrés dels Diputats i el Senat espanyol. Farà una ponència dins els actes de celebració dels actes pel 40è aniversari de la Constitució espanyola.

Primera reunió amb Àngel Ros

També durant el matí la subsíndica ha estat present a la primera visita del nou ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, al Consell General. Ros s'ha reunit amb Bonell i amb el síndic general, Vicenç Mateu. El diplomàtic ha reiterat el suport d'Espanya a Andorra en qüestions com la negociació de l'Acord d'associació amb la Unió Europea o l'organització de la Cimera Iberoamericana del 2020.

Un moment de la reunió entre Àngel Ros, Vicenç Mateu i Mònica Bonell, aquest dilluns. / Consell General

Així mateix, ha subratllat també la importància de millorar les comunicacions d'Andorra, especialment en el context de transformació econòmica que viu el Principat. En aquest sentit, i amb relació a l'operativitat de l'aeroport de la Seu d'Urgell, l'ambaixador ha apuntat que l'objectiu és que aquesta estigui resolta de cara a la primavera vinent.

stats