Política 06/11/2017

El Consell General escollirà el 23 de novembre el nou raonador del ciutadà

A partir d'ara les sessions seran els dijous, començaran a les nou del matí i no hi haurà preguntes a les ordinàries, segons ha acordat aquest dilluns la junta de presidents

B. N.
2 min
La subsíndica Mònica Bonell durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

Andorra la VellaEl Consell General escollirà el nou raonador del ciudatà a la sessió ordinària del proper dia 23. La subsíndica Mònica Bonell ha dit, després de la junta de presidents d'aquest dilluns, que el grup parlamentari demòcrata presentarà el seu candidat per succeir Josep Rodríguez, que ocupa el càrrec des de l'any 2011. Hi ha una dotzena de noms, i entre ells, el de l'exministre d'Interior i Justícia, Marc Vila, o l'exsecretària d'Estat d'Igualtat i Benestar amb el govern del Partit Socialdemòcrata (PS), Magda Mata. El candidat ha d'aconseguir en la primera votació dues terceres parts dels vots. Si no fos així, caldria anar a una segona volta en què la majoria demòcrata seria determinant.

La junta de presidents també ha acordat que totes les sessions ordinàries es facin en dijous i comencin a les nou del matí. La celebració d'un ple el 27 d'octubre tot coincidint amb la Fira del Bestiar, cosa que va impedir que els membres de la comissió legislativa d'Economia anessin al lliurament de premis, ha motivat que es marquès el dia i l'hora. Mònica Bonell ha recordat que la sessió del dia 27 "estava marcada des de feia temps i era important perquè s'havia d'aprovar la Llei de la història clínica que feia un any que havia entrat a tràmit parlamentàri". No obstant, si hi ha algun text legal important que s'ha d'aprovar es pot fer una excepció en els dies i els horaris, segons ha afegit la subsíndica.

Un altre acord de la junta de presidents ha estat el de no admetre preguntes en les sessions ordinàries després que se n'acceptés una en la del dia 27 d'octubre. L'any 2002 es va acordar que hi hauria tres plens de preguntes durant el període de sessions. Això s'ha mantingut en rares excepcions: una l'any 2006 i l'altra el 27 d'octubre.

Finalment, la junta de presidents també ha distribuit a les diferents comissions legislatives els projectes i proposicions de llei i ha marcat la data de les properes sessions ordinàries. El 16 de novembre hi haurà una ple de preguntes i el 23 una sessió ordinària.

stats