Política 16/07/2015

Crítiques de l'oposició a la 'precipitació' del Govern en la gestió del Fons de reserva de jubilació

Liberals i PS fan referència a la modificació del text 6 mesos després d'haver-lo aprovat al Consell i a no complir amb els terminis establerts de creació de la comissió gestora i de la valoració i traspàs dels actius de la CASS al Fons

Ana
3 min
La consellera general Demòcrata, Conxita Marsol, i el ministre de Finances, Jordi Cinca, al Consell General / M.T.

Andorra la VellaEl Consell General ha aprovat aquest dijous la Llei de modificació de la Llei del Fons de reserva de jubilació amb els tres vots dels consellers del PS en contra, 8 abstencions (Liberals) i els 16 vots dels consellers demòcrates i SDP a favor. Des de l’oposició han criticat sobretot la "poca rigorositat" i la "precipitació legislativa" de l'Executiu pel fet de modificar el text 6 mesos després d'haver-lo aprovat al Consell i per no haver complert amb els terminis establerts de creació de la comissió gestora i de la valoració i traspàs dels actius de la CASS al Fons.

La consellera de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Sílvia Bonet, ha estat la primera a intervenir preguntant els motius pels quals no s’ha constituït la comissió gestora d'aquest Fons de jubilació i ha fet referència a l'impacte del cas BPA. Bonet ha explicat que un 5,4% dels actius del fons de reserva de la CASS (58,1 milions d'euros) estan custodiats per aquesta entitat i es desconeix si es podran recuperar. Igualment, ha recordat els terminis de 90 dies per constituir la comissió i el fet de dotar el fons de personalitat jurídica pròpia per acollir-se a la contractació directa.

Des del Partit Socialdemòcrata, la consellera general Rosa Gili, ha criticat precisament aquesta personalitat jurídica pròpia, encara que com ha matisat el ministre de Finances, Jordi Cinca, i la consellera demòcrata Conxita Marsol, les modificacions d'aquest dijous afecten disposicions transitòries i no al cos de la llei, on es recull aquest aspecte. Igualment, Gili, ha lamentat que les modificacions no suposin canvis substancials ni de forma ni de fons, sinó només ampliar terminis i reduir despeses que no han pogut controlar evitant la imposició de les transmissions entre la CASS i el Fons i rebaixant els honoraris notarials. Finalment, Gili ha manifestat que es produeix un incompliment de la llei per part del Govern per no seguir els terminis fixats en la llei.

En termes similars s'ha expressat el conseller del grup liberal, Jordi Gallardo. Ha acceptat que s'hagin de fer modificacions legislatives per adaptar-les a la realitat, com ara pel cas BPA, però per la resta significa una "feina legislativa poc rigorosa i precipitada" i ha esdevingut "una pràctica habitual". Gallardo ha aprofitat per criticar la manca de transparència dels sistemes d'aplicació dels fons i de la gestió dels actius, que ha atribuït a la "precipitació".

Des de DA, la consellera general Conxita Marsol, ha defensat que les modificacions han de servir per "assegurar i augmentar les garanties del traspàs de les reserves disponibles i dels actius al Fons de reserva de jubilació" i ha exposat que calia modificar les dates per adequar-les al calendari comptable, com també ha manifestat el ministre de Finances, Jordi Cinca.

Tant Cinca com Marsol han reconegut que els terminis inicials potser eren massa optimistes però, segons la consellera demòcrata, amb la modificació del text s'actua de manera "responsable". Per la seva banda, el ministre ha insistit en la necessitat de garantir que l'Estat pugui pagar les futures pensions dels jubilats, ha explicat que hi ha despeses no previstes en el pressupost que són "díficils de preveure a l'avança" i ha remarcat que la comissió gestora ja està constituïda i pot exercir les seves funcions. Així, ha dit, es fixa el 2015 com a "etapa transitòria" i el 2016 és la "data d’efecte del canvi de titularitat dels actius".

Finalment, Gili ha demanat el cost de la valoració i el traspàs dels actius, encara que no ha obtingut resposta.

stats