Política 11/07/2016

DA tornaria a guanyar les eleccions amb un 38% dels vots, segons l'enquesta del CRES

Liberals d'Andorra i Socialdemocràcia i Progrés són els partits amb més vot ocult

M.t.
2 min
Joan Micó ha presentat aquest dilluns l'enquesta d'opinió política / M.T.

Andorra la VellaSi ara hi hagués eleccions generals, Demòcrates per Andorra tornaria a guanyar, amb un 38% dels vots, segons apunta l'enquesta d'opinió política que ha fet pública el CRES aquest dilluns. La intenció de vot s'ha elaborat a partir de preguntes directes als enquestats, però tenint en compte que a Andorra hi ha un percentatge molt alt d'electors que no desvela la seva opció, els resultats s'han creuat amb les respostes sobre el partit amb el qual senten més simpatia. A més, els percentatges s'han elaborat agafant com a xifra total només els enquestats que han contestat.

La segona formació amb més vots seria el Partit Socialdemòcrata, amb un 30,5%, mentre que per darrera els seguiria Liberals d'Andorra (24%) i Socialdemocràcia i Progrés (7%). Amb tot, el director del CRES, Joan Micó, ha alertat que de l'enquesta es desprèn que hi ha vot ocult tant de Ld'A com d'SDP, mentre que, tal com passa en països de l'entorn, les esquerres acostumen a tenir més facilitat per revelar el que voten. De fet, l'enquesta prèvia a les darreres eleccions generals ja va sortir el PS com a segona opció, mentre que finalment la segona força més votada va ser Liberals.

Quan es pregunta qui creuen que guanyaria unes eleccions actualment, el percentatge a favor de DA es dispara fins al 46% en el cas dels andorrans i al 32,7% pel que fa als residents no andorrans. En el cas dels andorrans, creuen que la segona opció més votada seria Liberals d'Andorra amb un 9% dels vots, i en canvi els no andorrans creuen que la segona opció seria el PS.

Més d'esquerres que de dretes

L'enquesta, elaborada entre el maig i juny d'aquest any, també dóna a conèixer la ideologia política dels enquestats. L'opció majoritària és la de centre (21%), seguida de prop per l'esquerra (20%). Per grups, els enquestats que se situen entre l'esquerra i el centre esquerra arriben al 32%, mentre que els de dreta i centredreta són un 16%. Un 30% dels enquestats no contesten la pregunta, la majoria perquè es declaren apolítics.

Pel que fa als no andorrans, tot i que augmenta el percentatge de la gent que no es posiciona, i baixen els que es posicionen al centre i a l'esquerra, mentre que les opcions de dreta i centredreta arriben al 17,7%.

stats