Política 20/03/2017

DA vol regular l'ús de la videovigilància a la planta de salut mental de l'hospital

Els demòcrates presenten 8 esmenes per fer més clar i entenedor projecte de llei de drets i deures del pacient i sobre la història clínica

Ana
2 min
Mertixell Palmitjavila i Carles Jordana / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl grup parlamentari demòcrata ha presentat vuit esmenes al projecte de llei de drets i deures del pacient i sobre la història clínica, un text que consideren "el tret de sortida" de la reforma sanitària. Una de les esmenes va encaminada a regular ús de càmeres de vigilància a la planta de salut mental tot respectant el dret a la intimitat de les persones, tal com ha explicat la consellera general demòcrata Meritxell Palmitjavila. El conseller general demòcrata Carles Jordana ha afegit que s'ha inclòs aquesta millora per evitar casos en els quals els batlles no han autoritzat la supervisió amb videovigilància d'alguns pacients concrets per manca de legislació. Des de DA s'espera que la llei pugui estar aprovada com a molt tard al juny, perquè posteriorment pugui entrar en vigor novetats com la història clínica compartida, que permetrà solucionar problemes de comunicació i de despeses i proves duplicades.

Les vuit esmenes del grup parlamentari demòcrata van encaminades a fer "més clara i entenedora" la futura llei de drets i deures del pacient i sobre la història clínica. Així, entre els canvis proposats hi ha la regulació del sistema de videovigilància de l'hospital, que afecta sobretot la planta de salut mental, amb l'objectiu de posar fi a un buit legal que provocava que alguns batlles no donessin l'autorització per fer un seguiment amb càmeres a determinats pacients, ja que no tenien cap legislació on acollir-se. DA també proposa canviar el títol de la llei per parlar d'usuaris en lloc de pacients, tenint en compte que el text regula els drets i els deures tant dels pacients com dels professionals, i també s'afegeix el criteri de primacia de la persona per damunt de l'interès de la societat.

DA ha qualificat la llei de "punt de partida" de la "gran reforma sanitària" que està impulsant el Govern, i que consideren que s'haurà de fer en dos tempos: en primer lloc la reforma més estructural de creació i modificació de la legislació, i en segona instància la manera de finançar tots els canvis, tenint en compte que la reforma es basa en els criteris de "qualitat, eficiència i sostenibilitat".

Pel que fa a les esmenes presentades pels grups de l'oposició, els demòcrates consideren que la llei ja preveu que sigui possible una segona opinió mèdica, però que tot plegat s'acabarà d'ordenar quan es reguli el nou sistema de metge preferent, on s'establirà què és el que cobrirà o no la CASS. DA ha dit que a priori veu amb bons ulls la proposta del PS d'establir una baixa per als familiars de malalts, tot i que consideren que aquesta prestació s'haurà de tractar en la modificació que estan treballant del Codi de Relacions Laborals i no pas en la llei dels drets del pacient. Finalment, pel que fa a l'esmena dels liberals per possibilitar que un pacient decideixi quan aturar el tractament, els demòcrates asseguren que actualment ja s'està acompanyant les persones en fase terminal perquè tinguin una mort digna.

stats