Política 30/04/2019

Demòcrates creu que el PS, amb la candidatura a Sindicatura, vol "desbancar-los" de les institucions

El foc creuat continua i els socialdemòcrates acusen DA de no voler "acaparar" la màxima representació del Consell General

Ara Andorra
3 min
La reunió entre Demòcrates i el PS. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaDesprés que dilluns anunciessin que no presentaran candidatura a la secretaria de la Sindicatura, Demòcrates ha anunciat que donarà suport a la dels Liberals, és a dir, la de Ferran Costa, per ocupar un dels dos llocs de secretari. Al mateix temps, afirmen en un comunicat, el fet de no presentar candidatura “obre la porta a què el Partit Socialdemòcrata pugui obtenir un dels dos secretaris”. Així, alhora que defensen el fet que la Sindicatura sigui plural i pugui representar les diferents forces polítiques amb presència al Consell General, també expressen la seva “sorpresa” pel fet que el Partit Socialdemòcrata presenti candidatura per als càrrecs de síndica general, de subsíndica general i de secretària, amb la intenció d’ocupar tres dels quatre càrrecs de la Sindicatura.

D’aquesta manera, afegeixen, es considera que aquesta decisió dels socialdemòcrates “va en sentit contrari del que havia expressat inicialment el mateix PS, que en lloc d’aprofitar la mà estesa per constituir una Sindicatura plural ha concentrat els seus esforços durant les darreres setmanes per desbancar Demòcrates de les institucions, malgrat ser la formació amb més vots i escons”.

No obstant aquesta circumstància, remarquen que seguiran “esforçant-se amb totes i cadascuna de les formacions polítiques per obtenir no només els suports necessaris de cara a la investidura del cap de Govern, sinó també per implicar totes les formacions amb representació parlamentària en els grans reptes de futur que requereixen consensos amplis, com ara la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea i la sostenibilitat del sistema de pensions”. A més, reiteren la proposta traslladada a totes les formacions de pactar un calendari legislatiu i de treball parlamentari que permeti “un treball ordenat i rigorós” per part dels consellers generals durant la legislatura que s’inicia aquesta setmana.

El PS també dispara

Els socialdemòcrates no s'han quedat enrere amb els retrets i ha acusat la formació liderada per Espot de voler "acaparar" i "imposar" que els dos principals càrrecs de l’ens siguin per a DA. En un comunicat, el partit de Pere López ha assenyalat els demòcrates com els únics culpables per no haver pogut assolir un pacte entre totes les forces polítiques per garantir la reprsentació de "totes les forces parlamentàries a la Sindicatura". Diuen que durant les negociacions DA ha mantingut inalterable la seva voluntat d’acaparar els càrrecs tant de síndica com de subsíndica, situació que, a l’entendre dels socialdemòcrates, no es correspon amb la nova distribució d’escons.

Des del PS es considerava que el més adient era que els quatre llocs de Sindicatura es repartissin entre quatre forces i, donat que les més minoritàries consideraven que no els convenia ocupar els càrrecs de síndic i subsíndic, aquests es repartissin entre les dues forces més votades i que es deixessin a la resta de formacions els dos secretariats.

La posició de DA ha estat "inamovible", segons recull el comunicat, i apunta el conseller general electe Jordi Font. “Nosaltres hem intentat tant com hem pogut i hem esgotat totes les negociacions per aconseguir que Sindicatura fos representativa de tot el ventall parlamentari”, ha explicat, tot lamentant “l’oposició frontal” a aquesta proposta per part de DA que “deien que el síndic i el subsíndic els tocava de ple dret”. Davant aquesta postura, el PS “ha fet el que crec que ens tocava”.

stats