Política 12/12/2019

Desperta Laurèdia transformarà l'antic comú en un centre de recuperació d'oficis

Majoral crearà un espai per pal·liar la manca d'espais de la Universitat d'Andorra i Units pel Canvi proposa "reajustar" les tarifes del Centre esportiu

Ara Andorra
3 min
Els candidats de Desperta Laurèdia davant de l'antic comú de Sant Julià de Lòria. / ARA ANDORRA

Sant Julià de LòriaEl candidat de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, creu que l'antiga casa comuna de Sant Julià de Lòria "és un edifici emblemàtic que no volem que caigui en l'oblit i en el desús" i, per aquest motiu, la formació proposa transformar-lo en un centre de recuperació d'oficis "a través de diferents actius d'artesania de la nostra parròquia per conservar aquest llegat patrimonial". "Hem de pensar que al Pirineu hi havia molta tradició d'artesania de treball amb fusta i tèxtil", ha exposat Cairat i, per tant, el cap de llista ha advocat per "recuperar" aquestes tradicions per donar a conèixer aquestes tradicions a les generacions futures.

A més a més, Desperta Laurèdia també voldria tirar endavant una connexió amb "d'altres actius patrimonials de Sant Julià", com són les capelles i els paisatges del qual disposa la parròquia. Així doncs, ha posat en relleu que seria convenient la recuperació de feixes i bordes que també formen part de la cultura laurediana. Per tant, si finalment la recentment creada candidatura política aconsegueix fer-se amb el mandat del comú, té la voluntat d'impulsar un "circuit" que englobi tot el patrimoni cultural i patrimonial amb la voluntat de "posar-ho en valor a tot Sant Julià".

Alguns dels membres de la llista de Terceravia+Unió Laurediana+Independents. / TERCERAVIA

L'urbanisme, eina clau per a Terceravia

Terceravia + Unió Laurediana + Independents de Sant Julià de Lòria creu que "l'urbanisme és una eina clau perquè Sant Julià pugui créixer en tots els sentits, especialment amb serveis". Per aquest motiu, el cap de llista, Josep Majoral, ha recordat la manca d'espais amb els quals compta la Universitat d'Andorra (UdA), "tant en l'àmbit d'aules com de residència per a joves". Així doncs, el candidat lauredià ha posat en relleu que el comú disposa dels "mecanismes" necessaris per a "l'obtenció de sòl" i, per això, proposa impulsar un projecte conjunt entre l'executiu i la corporació comunal per solucionar aquesta necessitat de la parròquia.

A més a més, Majoral també ha dit que Sant Julià pateix una manca d'espais esportius i d'altres zones on es puguin dur a terme "esdeveniments de caràcter cultural i lúdic" i, per tant, "l'objectiu seria englobar totes aquestes mancances en un sol paquet i donar resposta a la problemàtica d'una sola vegada i implicar tots els agents" involucrats.

En aquest sentit, tal com ja va posar de manifest en el debat electoral d'aquest dimarts a RTVA, Majoral ha explicat que un dels llocs possibles per implementar una edificació que pogués englobar tots aquests projectes podria ser a Aixovall, indret on el comú disposa d'un terreny de 2.000 metres quadrats. Tot i això, "també hem tingut converses amb privats que estarien disposats a donar resposta a aquestes necessitats", ha dit, però, en tot cas, "el projecte el tenim clar", ha finalitzat.

Els integrants de la llista d'Units pel Canvi a Sant Julià de Lòria. / UNITS PEL CANVI

Nous preus per al Centre esportiu

La candidatura d'Units pel Canvi proposa "reajustar" les tarifes del Centre esportiu "perquè no són accessibles per a tothom". Aquest és un dels pilars en els quals s'estructura el projecte liderat per Joan Travesset pel que fa als esports, segons ha explicat aquest dijous el candidat número vuit, Eric-Jordi da Silveira. Des del seu punt de vista, el Centre esportiu "porta uns anys abandonat i ja és hora de començar a reactivar-lo", ja que "és un lloc on hi ha molta interacció entre persones, molt intercanvi social i cohesió social".

Els altres pilars que sustenten les accions del programa de la formació en l'àmbit esportiu demanen millorar les instal·lacions per "cuidar la base del que és casa nostra, que en aquest cas són els treballadors". En aquest sentit, Da Silveira s'ha compromès a "millorar les seves condicions dins del possible". Un altre pilar és la potenciació de les activitats esportives per als més joves i donar suport a totes les entitats esportives de la parròquia "perquè són el pilar de l'esport base".

Da Silveira ha manifestat que "si entre tots ajudem el Centre esportiu, acabarem tenint una major cohesió". Així mateix, considera que "s'ha d'aprofitar i que arribi a tothom".

Els membres de la candidatura d'Units pel Canvi han aprofitat per col·laborar en la campanya de recollida d'aliments que duu a terme Càritas a la parròquia i, d'aquesta manera, "aportem el nostre granet de sorra ajudant a les famílies més desafavorides del poble", ha explicat el candidat.

stats