Política 07/08/2018

Diplomàtics espanyols posen en dubte els nomenaments d'"ambaixadors polítics" com Ros

L'associació que agrupa el col·lectiu demana que es "limitin al màxim" aquest tipus de designacions

ARA Andorra
1 min
Àngel Ros en la signatura de la seva renúncia a alcalde de Lleida. / ADRIÀ ROPERO (EFE)

Andorra la VellaL'Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE) ha manifestat la seva "disconformitat" amb el nomenament d'"ambaixadors polítics" no diplomàtics i ha demanat que es "limitin al màxim". Així, segons informa l'agència de notícies EFE, per mitjà d'un comunicat l'ADE ha qüestionat els nomenaments del fins ara alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), com a ambaixador a Andorra, i de dos membres de la comissió executiva federal del PSOE, Andrés Perelló, com a ambaixador davant la Unesco, i Manuel Escudero, per a l'OCDE.

Segons l'associació, la "discrecionalitat" del consell de ministres espanyol a l'hora de nomenar ambaixadors "no ha de convertir-se en arbitrarietat", basar-se en criteris "partidistes", ni servir com una "sortida institucional" que beneficiï a determinades persones "en detriment dels funcionaris diplomàtics".

"Ser ambaixador d'Espanya no s'improvisa ni és una cosa que s'aprengui en uns pocs anys", explica l'ADE, sinó que és la conseqüència d'una carrera professional "consagrada a salvaguardar els interessos nacionals".

L'ADE destaca que un diplomàtic requereixi 20 anys d'exercici de la professió per aspirar a ser ambaixador, i que als nomenaments "polítics" no se'ls exigeix cap experiència.

Per aquest motiu, diuen que els nomenaments d'ambaixadors "polítics" "han de de limitar-se al màxim" ja que és una mesura que "sol aplicar-se en els casos en què un determinat nomenament afavoreixi de manera indiscutible l'interès d'Espanya".

El comunicat afirma que el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha manifestat en repetides ocasions la seva voluntat d'aprofundir en la professionalització de la carrera diplomàtica i, per això, l'ADE "confia" que els nomenaments esmentats siguin casos "molt aïllats".

stats