Política 14/12/2018

Diversos experts reforcen la posició del Govern en relació al subsidi d'atur

Apunten que el reglament europeu "no obliga a crear una prestació per desocupació"

Miquel Margalef / J. R. Baiges
2 min
Una imatge de les oficines del Servei d'Ocupació. / ARXIU ANA

Andorra la VellaUn mes després de la promesa, el cap de Govern, Toni Martí, ha fet arribar als consellers generals un informe on es recullen diverses opinions de tres experts europeus que reforcen la posició de l'executiu per mantenir l'actual prestació de desocupació involuntària, tancant la porta a la necessitat d'implementar un subsidi d'atur. Al document, al qual ha pogut tenir accés l'ARA Andorra i que amb prou feines ocupa una pàgina i mitja, es destaca que els estats de la UE i del mercat únic són sobirans en la manera com conceben la seva prestació social sempre i quan aquesta respecti principis de coordinació i d'igualtat de tracte entre els treballadors estrangers i nacionals.

Segons aquests experts, polítics i professionals del dret europeu, apunten que el reglament de la Unió Europea que parla sobre la coordinació dels sistemes de seguretat social “no obliga a l'estat a organitzar un sistema d'assegurança de l'atur”.

Assenyalen que l'actual sistema de prestació a la desocupació que existeix a Andorra quedaria fora de l'aplicació del reglament, ja que és un assistència social i una prestació relativa a la seguretat social. “No entren en el camp de l'aplicació del reglament”, resumeixen. “S'obliga que les prestacions socials siguin accessibles també als treballadors d'un estat membre de la UE que treballin al Principat en les mateixes condicions que la llei ho fixa pels treballadors andorrans”. Quelcom que amb l'actual prestació de desocupació ja es compleix.

És en base a aquestes opinions que Martí es va mostrar convençut, durant la sessió de control al Govern el 8 de novembre, que Andorra podria mantenir l''status quo' actual i evitar l'obligació d'implementar un subsidi d'atur en el marc de l'acord d'associació amb la UE. Per això l'executiu manté la idea de defensar aquesta posició davant de la UE. Ara, quan es comenci a negociar la lliure circulació de persones, caldrà veure quina és la posició oficial i si Andorra pot o no mantenir aquesta especificitat.

De fet, alguns partits de l'oposició van mostrar el seu recel i opinen que la Unió Europea no ho permetrà i obligarà la implementació d'un subsidi d'atur convencional. Quelcom que per una banda donaria seguretat immediata a tots els treballadors que es quedessin sense feina, ja que no haurien de complir uns requisits ni haver de demanar la prestació per desocupació com passa actualment. Però per l'altra, suposaria de manera directe o indirecte una contribució per part de tots els treballadors i empresaris per engrandir la borsa de l'atur.

stats