Política 04/12/2019

Dolsa creu que les comoditats que té la gent gran són gràcies al seu anterior mandat

En Comú per Ordino reitera que l'endeutament que va deixar l'excònsol va ser de 25 milions

A. S.
3 min
La candidatura X'Ordino durant la seva visita a la casa pairal. / A.S.

OrdinoEnric Dolsa, candidat a cònsol major de la candidatura X'Ordino, considera que si la gent gran d'Ordino està ben tractada actualment, és gràcies al seu anterior mandat, durant el qual va construir la casa pairal actual per a ells. "Cal recordar que els avis de la parròquia estaven en una sala que feia 20 metres quadrats a vora el comú actual", ha indicat Dolsa, qui ha remarcat que van ser ells els impulsors i els promotors d'aquesta infraestructura. A més, ha afegit que amb aquest projecte va canviar el benestar de la gent gran de la parròquia en un 100%.

En aquesta línia, Dolsa ha manifestat que, tot i que no cal incorporar res més, treballaran per impulsar un transport personalitzat que porti a la gent a casa quan no tinguin cap familiar aquell dia perquè no hi hagin d'anar sols. "Si ho estructurem bé, aquesta proposa és molt fàcil de fer. En aquesta línia, ha manifestat que l'actual comú no li ha calgut tenir continuïtat a l'hora de treballar per la gent gran perquè les instal·lacions i els serveis ja estaven tots dotats del seu mandat entre el 2000 i el 2003. "Els serveis que es donen avui en dia són exactament els mateixos que es donaven quan vam inaugurar la casa".

Per altra banda, creu que s'ha de tenir més consideració pel col·lectiu de la gent gran "perquè s'han queixat molt durant aquests darrers quatres anys", ja que moltes vegades "se'ls ha imposat el que han de fer o on han d'anar sense tenir en consideració el seu pensament". En aquest cas, la candidatura X'Ordino proposa que, per exemple, quan es vulguin fer viatges, primer es parlarà amb ells sobre les diverses opcions per veure que els hi sembla. "Es debatrà perquè ells també puguin decidir", ha conclòs Dolsa.

Endeutament d'Ordino

X'Ordino també acusa la candidatura liderada per Josep Àngel Mortés per mostrar publicat enganyosa en el seu espot televisiu. L'anunci mostra que el dèficit parroquial el 2007 era de 25 milions, quan Dolsa finalitzava el seu mandat. X'Ordino es remeten a l'informe del Tribunal de Comptes del 2007, el qual mostra un dèficit de 21 milions. Dolsa ha assegurat que han portat els fets en mans d'un advocat.

Per la seva banda, des d'En Comú per Ordino reiteren el que va dir sobre els estats finances a 31 de desembre del 2007 l'informe d'auditoria signat per l'empresa Gaudit, de data 6 de juny del 2008, i l'informe del Tribunal de Comptes relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l'exercici del comú d'Ordino. De les xifres dels dos informes, la candidatura de Mortés expressa que les necessitats de finançament del comú d'Ordino han passat dels 25,4 milions d'euros a finals de l'any 2007 a 13,3 milions a finals de l'any 2018. Des d'En Comú per Ordino posen en relleu que els darrers anys s'ha fet una gestió acurada i s'ha rebaixat l'endeutament.

En aquest sentit, Mortés ha exposat que en els últims dotze anys els diferents comuns de la parròquia han hagut de fer un gran esforç perquè "es devien 25 milions d'euros heretats del senyor Dolsa". A més, ha indicat que "ell diu que només eren 21, però perquè s'ha oblidat algun concepte", com el del deute de les societats participades pel comú. Finalment, ha afegit que no critiquen "la gestió del senyor Dolsa", sinó que únicament expliquen el deute que hi havia i com s'ha rebaixat a gairebé la meitat.

Centre BTT

La candidatura MovemOrdino proposa crear un centre BTT aprofitant els camins ja existents a la parròquia, marcant els diferents recorreguts. Segons ha explicat Tomàs Riart, número 7 de la llista, "tots els camins estarien marcats perquè les persones puguin gaudir els recorreguts sense la utilització de guies o mapes", sempre "prioritzant la convivència" amb aquella gent que gaudeix dels camins passejant.

Tomàs Riart, Sanda Tudó i Jean Michel Armengol de MovemOrdino. / PS

Es tracta d'un projecte que serviria d'alternativa a l'esquí i alhora com a factor de desestacionalització, ha indicat Riart, qui ha afegit que la inversió que requereix és mínima. Només "s'hauria de millorar la informació perquè la gent pogués accedir a aquests recorreguts i millorar-ne una part perquè la gent practiqués l'esport amb família o amb un grup d'amics", ha manifestat Riart.

Embellir Ordino

Terceravia + Independents Ordino vol treballar per embellir la parròquia i potenciar les activitats culturals tradicionals. Per aquest motiu, la formació aposta per recuperar els buners d'Ordino, el brou de Sant Antoni o l'exposició micològica. En aquest sentit, un dels punts de la candidatura és evitar qualsevol pràctica o conducta incívica. El número 6 de la llista, Jordi Erola, ha explicat que "ens estimem molt la nostra parròquia i les festes tradicionals" i creuen que darrerament el Roser d'Ordino s'ha convertit en un 'botellón' a l'aire lliure.

D'altra banda, també han anunciat que volen reactivar el concurs de jardins i balcons i crearan una zona lúdica pels gossos, amb l'objectiu de poder gaudir de la parròquia.

stats