Política 08/11/2018

Educació rep quinze reclamacions sobre el transport escolar en l'inici del curs

El lliurament de dades de Banco Madrid enfronta el Govern i Gallardo

Ana
3 min
El ministre d'Educació i Ensenyament, Eric Jover, durant la sessió de Consell General d'aquest dijous. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaCinc queixes d’usuaris i deu notificacions d’incidències per part de diferents actors com conductors o les escoles. Aquesta és la xifra de reclamacions que el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha registrat aquest inici de curs escolar. Així ho ha detallat el titular de la cartera, Eric Jover, posant en relleu que aquesta xifra és similar a la de l’any passat.

A preguntes del conseller liberal Ferran Costa, Jover ha puntualitzat que hi ha algunes d’aquestes queixes que són fonamentades i d’altres que no ho són i que són fruit, bàsicament “del desconeixement” de l’estructura del transport escolar. D’aquesta manera, Jover ha reiterat la complexitat de planificar aquest transport, que es dona en dues modalitat, segregat per a infants de maternal i primera ensenyança i en la modalitat Bus Lliure, que permet que els alumnes a partir de secundària facin servir el transport públic. Aquesta organització es complica, ha afegit, perquè cada vegada és més freqüent que es facin peticions fora de termini, quan la planificació ja està feta.

El ministre d’Educació ha detallat que el transport escolar dona servei a divuit centres escolars i compta amb 66 recorreguts i 280 parades. El volum d’usuaris supera els 1.800 i el cost per al Govern és de 2,8 milions, una quantitat a la qual cal afegir els 123.000 euros destinats a cobrir el servei d’acompanyament. Pel que fa al Bus Lliure, la xifra d’usuaris és de 2.566 de catorze centres escolars i el cost per a l’executiu de 2,3 milions.

Lliurament de dades de Banco Madrid

D’altra banda, l’afer del lliurament de dades de Banco Madrid per part dels administradors de la BPA i que hauria estat efectuat a la dependències de l’ambaixada d’Espanya, ha estat un dels punts en què el debat ha estat més intens en la sessió de control al Govern celebrada aquest dijous al Consell General. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha manifestat que no eren coneixedors d’aquesta trobada i ha reiterat que és competència dels tribunals vetllar perquè les comissions rogatòries es duguin a terme sota uns paràmetres determinats. Així, ha incidit també en el fet que aquest lliurament de dades es va fer en el marc d’una comissió instada per la fiscalia espanyola. Cinca ha reiterat la crida al president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, a aportar la documentació a la qual fa esment i que contradiria aquesta versió de l’executiu si és que la tenen o bé a fer la “denúncia” corresponent davant els tribunals. I és que el president del grup parlamentari liberal ha fet esment a les informacions aparegudes en un mitjà digital i que apuntarien a què aquest lliurament de dades no s’hauria fet en el marc de la legalitat i ha lamentat que si aquestes informacions no són certes, des de l’executiu no s’actuï per desmentir-les, ja que creu que el nom d’Andorra s’està malmetent. El ministre de Finances li ha respost que el que no pot fer l’executiu és anar “rebatent” cada informació que apareix. En el debat ha intervingut també el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha acusat Gallardo de “tensar” el debat al voltant de la separació de poders i ha subratllat que aquesta comissió es va fer segons els paràmetres que estableix la normativa i que en tot cas, si no hagués estat així, els tribunals han de respondre davant els òrgans judicials corresponents i no davant l’executiu. També ha conclòs que si l’executiu hagués hagut de presentar una demanda cada vegada que els mitjans han publicat informacions que no són certes s’haurien gastat molts diners.

stats