Política 01/04/2019

Encamp aprova una normativa que regula les terrasses en espais públics

La parròquia comptarà amb un nou parc infantil a la part alta

T. Navarro
4 min
Un moment de la sessió de comú d'Encamp aquest dilluns. / T. N. (ANA)

A partir d'aquest dimecres les noves terrasses que s'instal·lin a la parròquia d'Encamp no podran fer ús de mobiliari amb publicitat. El consell de comú ha aprovat aquest dilluns la nova normativa respecte a l'ús de terrasses en l'espai públic, que entrarà en vigor a partir d'aquest dimecres. L'objectiu, tal com ha explicat el cònsol major, Jordi Torres, és "ordenar i harmonitzar criteris estètics", mantenint una homogeneïtat als carrers. Per exemple, marca que a les voreres hi ha d'haver un espai mínim de dos metres, o bé les dimensions i el tipus de coberta que poden col·locar els establiments. Els locals que ja tinguin terrasses en funcionament disposaran d'un termini per poder-les adaptar a la nova normativa. D’altra banda, també ha anunciat l’ampliació de la gratuïtat de l’aparcament de Sant Miquel que, a causa de les obres, passarà de mitja hora a una hora.

El comú també ha aprovat la construcció d’un parc infantil a la zona del Tirader, a la part alta del poble d’Encamp, gràcies al conveni urbanístic signat amb els propietaris del terreny. “Per part de la propietat s’eixamplarà el terreny, es farà la voravia corresponent i s’eixamplarà el camí d’accés al Funicamp”, ha afirmat Torres. Amb el 10% de cessió de terreny, el comú ubicarà la zona de jocs, que s’instal·larà entre els mesos de maig i de juny. El cost total és de gairebé de 200.000 euros, dels quals el comú assumirà el 52% i la propietat el 48% restant.

A més, el consell de comú ha aprovat la subhasta d'un terreny al carrer de la Solana al Pas de la Casa. El preu de sortida serà de 180.000 euros i la persona que passi a ser la propietària s'haurà de fer càrrec de les despeses que comporti l'estació transformadora que es troba ubicada.

Pressupost amb superàvit

Amb 1,1 milions de superàvit i un 61,1% d'endeutament el comú d'Encamp ha liquidat el pressupost del 2018. "Hem aconseguit equilibrar els ingressos amb les despeses corrents", ha explicat el cònsol major, que veu com "estem millorant de manera considerable els ingressos i continuem amb una despesa prudent i controlada". Els pressupostos s'han aprovat per majoria, amb els vots favorables de Liberals d'Andorra + Independents i de PS + Independents. Pel que fa a les inversions, s'han deixat de banda 3,3 milions d'euros, destinats a les obres d'aïllament de la nova escola bressol del Pas de la Casa, i que corresponen a partides pressupostades però que no ha donat temps d'encabir en els pressupostos del 2018. El romanent de tresoreria, és a dir, els diners acumulats pel comú que serveixen per pagar despeses de caràcter extraordinari, suma 4,2 milions d'euros.

S'allarga el pla d'urbanisme

Havia de durar un any però ja va camí de durar-ne tres. El consell de comú ha aprovat una partida extraordinària de 60.000 euros per al pla d'urbanisme de la parròquia. La votació ha comptat amb l'abstenció dels dos partits de l'oposició, que creuen que es podria haver previst la partida des d'un principi. El conseller d'Obres i Urbanime, Jordi Rich, ha afirmat en canvi que no es podia preveure perquè els veïns han demanat més informes de riscos, que comporten més costos, i ha destacat que, encara que no hi ha un temps marcat per finalitzar el pla d'urbanisme, la intenció de la corporació és finalitzar-lo com més aviat millor. En la sessió, el cònsol també ha manifestat la intenció de relacionar el pla d'urbanisme amb el pla director de dinamització econòmica d'Encamp, que contempla convertir la parròquia en un lloc residencial. La comissió del pla de dinamització es va constituir fa quinze dies i està previst que faci la primera reunió en dues setmanes.

Llançadora per després de Setmana Santa

Les obres a les avingudes principals d'Encamp han afectat les línies de transport públic, que s'han de desviar per la CG2, deixant de passar pel centre. Per continuar tenint connectades la part alta i la part baixa del poble, en aquests moments els veïns poden fer ús del Funibus fins que acabi la temporada d'esquí. En un primer moment el comú va mantenir converses amb l'executiu per poder variar la ruta dels autobusos regulars però, en veure el sobrecost, es va optar per contractar un servei de llançadora, que transportarà els passatgers des de la plaça dels Arínsols fins a la rotonda on s'uneixen l'avinguda de François Mitterrand amb la CG2. Per fer front al servei el consell ha aprovat un crèdit extraordinari de 130.000 euros. La votació ha comptat amb l'abstenció de Liberals d'Andorra + Independents, que no han vist justificat el caràcter d'urgència de la partida.

Conveni dels orris

El ministeri de Cultura, de la mà del departament de Patrimoni Cultural, i el comú d'Encamp s'han compromès a col·laborar per investigar i fomentar la ruta dels orris. "Hem estat treballant conjuntament en els estudis arqueològics", ha afirmat el cònsol major, que ha avançat que aquest any ja podrà entrar en funcionament l'itinerari. El conveni inclou la investigació i la posada en valor del dolmen que es va trobar l'estiu passat en els treballs d'excavació i que "de moment és l'únic a Andorra i dels pocs dels Pirineus". Els propers passos seran l'aprovació del conveni al consell de ministres i la signatura del document entre executiu i comú.

D'acord i les peces de formigó

Jordi Torres ha volgut fer referència a les declaracions de d'Acord respecte a les peces de formigó que durant les obres s'han col·locat a l'entrada de la parròquia. "No li veig fonament a aquesta crítica", ha dit el cònsol, que ha defensat que les peces s'han col·locat de manera provisional per protegir els treballadors que estan treballant en les obres. A més, "és una obra que estem fent des del comú", ha apuntat Torres, "per tant barregen temes comunals amb temes nacionals".

stats