Política 13/12/2018

Encamp presenta un pressupost amb un 73% més d'inversió

La parròquia estima acabar la legislatura amb un 70% d'endeutament

T. Navarro
2 min
Reunió de consell de comú aquest dijous. / T. N. (ANA)

EncampEl comú d'Encamp ha aprovat aquest dijous, amb l'abstenció de Ld'A i PS+Independents, el pressupost per al 2019 per un valor de 35 milions d'euros, en el qual destaquen 11.266.214,95 euros d'inversió, un 73% més respecte a l'any anterior. És "la xifra més important que aprovarem", segons el cònsol major de la parròquia Jordi Torres, i que es deu a les despeses plurianuals de cinc projectes, com són l'escola bressol del Pas de la Casa, la remodelació del centre del Pas, la fase 3 de l'itinerari cultural, la neteja del subsol de l'església de Sant Pere del Pas de la Casa i la remodelació de les avingudes de Joan Martí i François Mitterrand. En total, les obres sumen un cost de 5 milions d'euros.

Al seu torn, disminueixen un 4,85% els diners destinats al manteniment del Funicamp gràcies a l'acord d'inversió amb Saetde i les transferències de capital, a causa del reajustament del Govern amb els comuns per l'aprovació de la Llei de competències i transferències. L'endeutament de la parròquia per l'any vinent també augmenta, passant de 3.061.336,62 a 7.303.612,99, és a dir, un 138% més, donat que la corporació ha demanat un nou préstec per fer front a despeses previstes.

Pel que fa a l'endeutament general, a finals del 2018 se situa en un 62%, al voltant dels 16 milions d'euros. Aquesta xifra augmentarà de cara al 2019 perquè la corporació demanarà un préstec de 7 milions d'euros "perquè el volum d'inversions és molt gran i per fer front i equilibrar els pressupostos", ha explicat el cònsol, que també ha advertit que un cop acabi l'any i depenent de l'estat de les finances es decidirà si es demana el préstec per aquesta xifra o una més baixa. De cara al final del mandat el comú assumirà un endeutament "d'entre el 70 i el 75%, la qual cosa vol dir que estarem al voltant dels 19 milions".

A la votació del pressupost s'han abstingut els grups minoritaris de L'A i PS+Independents, ja que, al no tenir un paper actiu en l'elaboració dels comptes, han cregut que no podien donar el seu vot favorable. "És un pressupost continuista", han declarat des de L'A, mentre que PS+I ha afirmat que "no és un pressupost elevat i dona continuïtat a les obres".

Durant la sessió del consell de comú també s'han aprovat diverses adjudicacions, com la remodelació del carrer de la Calzinera, per un valor de 220.832 €, l'adequació de les sortides d'emergència de casa comuna, per 340.000 €, i la remodelació de la passarel·la del Complex esportiu del Pas de la Casa, amb un cost de 480.000  €.

Augment de taxes

El cònsol major de la parròquia també ha aunciat l'increment del 2,6% dels preus públcs per al 2019, en funció del l'IPC del 2018. Pel que fa a les taxes, el comú també incrementarà la majoria un 2,6%, en execpció d'algunes, com la taxa de cadastre, que "a Encamp és una de les més altes del país i per tant no hem cregut necessari augmentar-la", ha explicat Torres.

stats