Política 21/12/2017

Escaldes-Engordany aprova un pressupost de 30 milions d'euros amb 9 milions d'inversió

La principal injecció de diners és per l'embelliment de l'avinguda Carlemany, la millora de les instal·lacions esportives, la separativa d'aigües de Fiter i Rossell i la nova sala de vetlles

Ana
4 min
Un moment de l'inici de l'últim consell de comú de l'any d'Escaldes-Engordany, celebrat aquest dijous a la tarda. / L. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany ha celebrat, aquest dijous a la tarda, l'últim consell d'enguany, amb l'aprovació del pressupost econòmic pel 2018 com a principal punt de l'ordre del dia. El comú escaldenc ha aprovat uns comptes de 29,76 milions d'euros per a l'any vinent, els més importants dels darrers deu anys. Aquesta xifra, que és un 8,4% més alta que la del 2017 (2,3 milions d'euros), presenta prop de 9 milions d'euros d'inversions. Una de les principals, ja coneguda, és l'embelliment de l'avinguda Carlemany per a vianants, que es farà conjuntament amb Andorra la Vella i que costarà al comú d'Escaldes 2,5 milions. Aquesta millora ha de servir per consolidar un dels principals eixos comercials del país i un dels pilars bàsics de l'economia de la parròquia.

L'any vinent, el comú escaldenc també destinarà 2,1 milions a millorar les instal·lacions esportives comunals, una acció ja iniciada aquest 2017 i on cal destacar la reforma de les piscines i el gimnàs, la zona de Sant Jaume, el pavelló Prat Gran o el rocòdrom. A més, pel que fa a la continuïtat de projectes, el 2018 s'executarà la separativa d'aigües de l'avinguda Fiter i Rossell per 1,5 milions d'euros. Recordem que enguany, aquesta mateixa actuació s'ha dut a terme a l'avinguda del Fener. Aquestes accions són part del compromís que el comú d'Escaldes-Engordany va adquirir amb el Govern de tenir tota la xarxa separativa d'aigües finalitzada el 2020. A la reforma de l'any vinent, aquesta execució estarà complerta en un 81%. I una altra de les inversions destacades és la construcció de la futura sala de vetlles, en el mateix edifici del tanatori nacional, molt a prop de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Un altra injecció de diners serà per a la reforma de les façanes de Casa Comuna i de l'edifici del centre social i recreatiu de l'avinguda Fiter i Rossell, ja que s'hi va detectar que l'aplacat de pedra s'estava deslligant i hi havia perill de despreniment. Es destinaran més de 473.000 euros a les dues actuacions. Les obres han de començar al gener i està previst que s'allarguin uns tres mesos i mig.

El capítol d'inversions pel 2018 va acompanyat d'una proposta de crèdits plurianuals per valor de 5,2 milions d'euros addicionals, que es destinaran al desmunt i l'adequació de la parcel·la del futur aparcament de la part alta de la parròquia amb capacitat per a 600 places. Aquest equipament, segons el comú escaldenc, ha de contribuir al desenvolupament de la zona, donant servei als residents i millorant les facilitats d'entrada i estacionament a un dels principals eixos comercials de la parròquia.

En el capítol de despeses, les de personal representen un 32% del pressupost total, un punt i mig menys que les del 2017. Es congelen les taxes i els preus públics i es preveu un increment d'un 1,3% de l'IPC en les retribucions. El comú també preveu reforçar amb personal fix algunes àrees cobertes amb treballadors eventuals i altres que han quedat vacants, com les Escoles Bressol, el Servei de Circulació o Medi Ambient. Pel que fa a despeses de consum es mantenen estables, només amb una petita variació del 0,5% respecte al 2017, a causa de la partida de lloguers destinada al projecte de l'enllumenat de Nadal de l'avinguda Carlemany i de la parcel·la on s'ubicarà el nou aparcament de l'avinguda de les Escoles. Aquest últim, tindrà una quarantena de places i costarà uns 300.000 euros. Les obres està previst que comencin a finals de gener i estiguin enllestides a l'abril.

En relació a la partida de transferències corrents, es destinarà un milió d'euros a bonificacions i subvencions, on cal destacar 400.000 euros en concepte de bonificacions, més de la meitat dels quals per a l'establiment de nous negocis a la parròquia. També es mantindran les ajudes socials per aquelles famílies amb necessitats econòmiques.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha volgut destacar, en el seu discurs inicial, "la reducció de l'endeutament pràcticament a la meitat en els darrers sis anys", situant-lo per sota dels 20 milions d'euros, "molt per sota del 50% de la capacitat màxima legalment permesa". Marín també ha avançat que l'any vinent s'aprovarà la revisió del Pla d'Urbanisme de la parròquia, una eina que "potenciarà el desenvolupament econòmic" mitjançant "noves actuacions adreçades principalment a millorar l'espai urbà i públic".

Abstenció de Magallón i vot en contra de Vendrell

El pressupost 2018 del comú d'Escaldes-Engordany s'ha aprovat amb l'abstenció del conseller de Liberals d'Andorra, Marc Magallón, i el vot en contra de la consellera del Partit Socialdemòcrata, Cèlia Vendrell.

D'una banda, Magallón ha dit que es tracta d'un pressupost "ambiciós" pel seu import i ha destacat els 9 milions d'inversió en relació a l'ínfim increment de les despeses corrents, que ho ha atribuït, en part, al fet de tenir les piscines tancades i d'haver traspassat personal d'una àrea a d'altres. El conseller de Ld'A ha justificat l'abstenció perquè en el disseny i confecció del pressupost, el seu partit hagués fet altres inversions "probablement".

D'altra banda, Vendrell ha justificat el seu vot en contra perquè, malgrat que ha reconegut una inversió important, ha trobat a faltar els 1,3 milions d'euros que en els anteriors pressupostos es va destinar a Capesa. La consellera socialdemòcrata entén que, tot i ser una empresa privada, assumeix responsabilitats que li pertoquen al comú i que, a la llarga, aquest hauria d'acabar tenint el 51% de les accions. Sobre aquesta qüestió, el cònsol menor, Marc Calvet, ha dit que no creu que la clau estigui en aquest 51%, sinó que el comú pugui marcar els criteris d'inversió i de gestió, cosa que ara no pot fer, i que s'està treballant per arribar a un acord en aquest sentit.

40è aniversari de la parròquia d'Escaldes-Engordany

El 2018 també serà un any especial per a la parròquia escaldenca, ja que compleix 40 anys. Per commemorar l'efemèride, el departament de Cultura està treballant en un programa d'esdeveniments, que s'afegirà a la programació habitual.

Però encara hi haurà una altra celebració, l'any vinent: la dels Esports d'Estiu, que compleixen 30 anys. Trini Marín ha volgut recordar que Escaldes va ser "pionera en la creació d'aquest servei" i que, durant aquestes tres dècades, hi han passat molts monitors i alumnes.

stats