Política 08/06/2015

Escaldes cobrarà a les empreses que vulguin ocupar la via pública a la zona de Vivand

El reglament s'ha aprovat amb el vot en contra de la minoria, que considera que s'hauria de donar preferència als establiments escaldencs

Ana
3 min
Sessio de Consell de Comu / M.B.

Escaldes-EngordanyEl Comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat, amb el vot en contra de la minoria, el reglament regulador de l'ocupació temporal d'espais públics de la zona de Vivand amb finalitat comercial o promocional. Segons ha explicat la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, aquesta regulació era necessària per l'elevada demanda, i per això, "hem volgut regular l'equitat i que tothom tingui els mateixos drets". En aquest sentit, s'han estipulat una sèrie de criteris que regulin l'espai, com ara unes tarifes amb preus simbòlics dividits per zones. Per la seva banda, el conseller de la minoria, Aleix Mañosas, ha mostrat el seu descontent amb aquesta regulació que diu, "ens sembla correcta en el seu gruix però hi ha alguns punts que no ens acaben d'agradar". Per altra banda, la minoria també s'ha mostrat en contra de la modificació de la Llei qualificada de transferències als comuns i de l'ordinació de suplement de crèdit per fer front al pagament de la contractació de l'estudi sobre la creació de l'organisme de recaptació comunal.

A partir d'ara les empreses que vulguin ocupar espais públics a la zona de Vivand amb finalitat comercial o promocional hauran de complir uns requisits que recull el reglament regulador que s'ha aprovat aquest dilluns durant la sessió del Consell de Comú. La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha explicat que "teníem aquesta obligació perquè hi havia molta demanda". S'han establert unes tarifes amb preus simbòlics que s'hauran de pagar depenent de la zona.

En aquest sentit, la minoria s'ha mostrat en desacord amb aquesta mesura, que han considerat necessària, tot i que hi ha punts en què discrepen. El conseller del PS, Aleix Mañosas, ha criticat que se segueixi considerant únicament l'avinguda Carlemany com la zona Vivand i no els carrers perpendiculars. Un altre dels punts que no ha agradat a l'oposició és que aquest reglament no doni preferència als establiments escaldencs per sobre dels de la resta del país, cosa que segons el Comú, no permet la llei. Finalment, Mañosas ha considerat que "els comerços no coneixen les regles del joc", perquè aquest concurs públic hauria de presentar una sèrie d'ítems per ser valorats, "però si no ponderes, cada projecte serà valorat com et sembli en cada moment".

Escaldes se suma a la voluntat de modificar la Llei qualificada de transferències als comuns

Per altra banda, altres punts que s'han aprovat durant la sessió de Comú, amb el vot en contra de la minoria, han estat la modificació de la Llei qualificada de transferències als comuns. Es tracta d'una llei que està sent tractada a les sessions de les set parròquies per tal d'entrar-la a tràmit a principis del mes de juliol i que permeti als comuns regular les transferències.

Segons ha explicat el cònsol menor, Marc Calvet, era una demanda formulada des de fa quatre anys, i "ens permetrà als comuns poder gestionar la part de les transferències com ens sembli, depenent de la realitat de cada Comú".

Des de la minoria, Cèlia Vendrell, ha explicat que no han donat el seu suport a la proposta perquè entenen que "s'està començant la casa per la teulada", considerant que primer s'haurien de delimitar les competències comunals. A més a més, ha assegurat que "la supressió dels articles 8 i 9 dóna a entendre que els comuns volen rebre els diners de l'Estat però no volen retre comptes a Govern sobre què pretenen fer amb els diners i com s'estan gestionant".

Pel que fa a l'organisme de recaptació comunal, Vendrell també ha mostrat les seves discrepàncies assegurant que "creiem que amb l'Agència Estatal ja és suficient". A més a més, ha proposat conèixer abans els impostos i taxes que els comuns acabaran cobrant per poder dissenyar l'Agència Tributària.

La minoria demana un estudi de personal per determinar l'estructura del Cos de Circulació

Durant el torn de precs i preguntes, la minoria del Comú d'Escaldes-Engordany, ha demanat un estudi de personal per determinar l'estructura del Cos de Circulació, després de diverses jubilacions.

Actualment, el Cos de Circulació esta conformat per 41 agents, una plantilla segons la minoria "insuficient". En canvi, la cònsol major, Trini Marín, ha explicat que "hi ha moments complicats però el principal problema és quan hi ha gent de baixa o de vacances o no poden cobrir les seves places".

En juliol i agost del 2014 es van obrir dos concursos públics que finalment van quedar deserts, el mateix que va ocórrer l'abril del 2015. Ara està previst incorporar dos nous agents de circulació bàsics.

stats