Política 02/11/2018

Espanya estudia acabar amb el vot pregat dels residents a l'estranger

Borrell diu que s'ha demostrat que el sistema és "ineficaç" i també reconeix que els consolats estan "saturats"

ARA Andorra
2 min
Els residents catalans votant a les eleccions del 27 de setembre del 2015. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl govern espanyol està estudiant suprimir el vot pregat, és a dir, el mètode electoral pel qual els residents a l'estranger accedeixen a participar a les eleccions generals espanyoles i a les autonòmiques. Així ho va afirmar el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, durant la seva compareixença davant la comissió d'Afers Exteriors del Senat, el 25 d'octubre.

El ministre ha avançat que el seu departament està preparant una reforma del sistema, perquè el vot pregat ha demostrat "ser ineficaç". Des que es va implantar a Espanya, el 2011, la participació electoral dels espanyols a l'estranger és de "només el 5%", ha afirmat, tal com recull EFE.

Borrell ha afegit que els canvis en el sistema de votar dels espanyols que viuen fora del país no seran tecnològics i que "desapareixerà la necessitat de pregar". És a dir, el que es vol és eliminar els passos previs on cal expressar ('pregar') a l'oficina del cens electoral la intenció de votar (per correu, per fax o per un codi per internet que et faciliten en una carta que t'envien a casa). A partir d'aquí, es reben al domicili les paperetes. Però sovint no arriben a temps o es perden.

De fet, una de les altres mesures que vol implantar Borrell és ampliar el temps per emetre el vot, el que suposaria guanyar disset dies. Si desaparegués el vot pregat, els residents inscrits rebrien directament a casa les paperetes per votar. Aquest dimarts, des del PSOE van celebrar la "bona disposició" de tots els grups del congrés per tirar endavant aquest projecte.

Consolats saturats

D'altra banda, Borrell va informar que, en els últims anys, el nombre d'espanyols que resideixen a l'estranger ha passat d'un a tres milions, però els mitjans humans i materials dels consolats i ambaixades "no s'han multiplicat, sinó ben al contrari". Les oficines consulars, en alguns casos "estan saturades i no ofereixen bon servei", ha afegit.

stats