Política 02/12/2018

Especulant amb les eleccions

Els polítics ja estan amb la calculadora buscant uns resultats que ningú sap, mentre Marsol apunta que a la circumscripció d'Andorra la Vella es durà a terme la batalla més renyida

Joan Ramon Baiges
2 min
Un moment de la sessió ordinària de Consell General d'aquest dijous. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaLes eleccions generals estan servides, només falta que el director d'orquestra, Toni Martí, assenyali la data entre finals de març o el primer cap de setmana d'abril, però tothom està ja en precampanya i, el que ja no és tan normal, és que ja es coneixen tots els caps de llista. Bé, menys un, Jaume Bartumeu, que amb el rebatejat Moviment Progressista s'està plantejant molt seriosament intentar aconseguir almenys un escó al proper Consell General.

Ja tothom està fent travesses, quan ni tan sols se sap en quines parròquies hi seran presents. Canillo: tot apunta que continuarà sota domini demòcrata en solitari que competirà en les set parròquies, mentre que l'aliança PS-L'A calcula amb optimisme lluitar en sis.

La pregunta que es fa tothom és si hi haurà una majoria absoluta. De qui? DA ho veu més factible encara que és molt conscient que els anys de govern tenen un desgast, encara que confia que la imatge de Xavier Espot aporti un aire de renovació i trenqui amb la sensació de continuïtat. Però obtenir 15 consellers generals és molt i, per tant, es aquí quan comença el joc de les possibles aliances.

El PS també s'hi veu guanyador, envalentonat amb dues enquestes que el situen en primer lloc i convençut que el pacte amb els liberals no passarà factura entre els seus militants i simpatitzants. No està tan clar, els resultats ens ho diran. La presència de Moviment Progressista-SDP pot perjudicar el PS, sobretot en un feu tan important com Andorra la Vella.

Precisament aquest dissabte la cònsol major, Conxita Marsol, va vaticinar que la batalla més renyida, pel que fa a les llistes territorials, tindrà lloc a la capital pel nombre d'electors i les múltiples possibles llistes que es puguin acabar presentant. "No sé quantes llistes hi haurà... tres, quatre, dos... DA hi serà segur i crec que també l'aliança entre PS i Libreals", va reconèixer.

L'anomenada tercera via va forta. Hi ha qui ja li atorga sis consellers sense gairebé haver mogut un dit, i és que Pintat i els seus tenen una bossa de vots molt fidels i jugaran el tema d'Europa per robar vots de DA, per a qui l'acord d'associació és vital per al futur del país.

Un pacte DA-tercera via? Seria el més plausible, encara que no genera molta simpatia. Fer-ho amb el PS és més complicat, doncs el debat sobre l'avortament i el temor a fer perillar el coprincipat fa por. Podria tenir la clau SDP? També.

No hi ha respostes per a tantes preguntes. Aquest text és només un relat del que passa pel cap dels polítics. El futur no el sap ningú. Tampoc els renovats liberals que han apostat per un vessant més progressista molt allunyat dels seus excompanys.

stats