Política 12/06/2018

Espot fa autocrítica davant la policia

El ministre ha reconegut que la reforma dels complements de jubilació "s'hagués pogut fer millor"

Ana
3 min
Cerimònia d'honor a la bandera, que ha tingut lloc a la plaça del Poble sota la pluja. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, han presidit aquest dimarts per darrera vegada els actes de celebració de la patrona de la policia, Maria Auxiliadora, i per això han aprofitat per fer balanç de la feina feta durant els darrers set anys. Espot, tal com ell mateix ha definit, ha fet un balanç de "llums i ombres" per una qüestió de responsabilitat política, i s'ha mostrat convençut que deixa el cos de policia "una mica millor" de com se'l va trobar, tot i que també ha fet autocrítica amb relació a com es va dur a terme la reforma dels complements de jubilació.

En aquest sentit, tot i que ha reiterat que els canvis eren necessaris per no abocar el sistema a la insostenibilitat, ha reconegut que "s'hagués pogut fer millor" pel que fa al procés de diàleg i la comunicació, i ha admès que ara ho hauria fet diferent. També ha dit que alguns aspectes puntuals de la reforma "potser eren prescindibles", ja que no posaven en entredit el fons de la reforma i haguessin aportat "més elements d'equitat" en determinades situacions individuals i concretes.

Amb tot, el ministre ha fet un balanç positiu dels set anys, destacant que durant aquest temps s'han posat més mitjans humans i materials, s'ha pogut reformar la Llei de la policia, s'ha aconseguit que els agents siguin més proactius amb els ciutadans i la delinqüència ha experimentat un decreixement. El cap de Govern, Toni Martí, ha agraït el sobreesforç que han fet molts policies durant el temps en què han faltat efectius i ha recordat que la nova promoció ha donat "més tranquil·litat i descans". Així, s'ha mostrat convençut que "el nou Govern es trobarà una policia pacificada i amb tots els mitjans necessaris per continuar garantint els alts nivells de seguretat ciutadana".

També el director de la policia, Jordi Moreno, ha fet un bon balanç de l'any 2017 destacant l'augment de les actuacions contra el contraban de tabac, i fins a deu operacions contra el tràfic d'estupefaents que afectaven a joves i menors. També ha fet esment del desmantellament d'una banda de joves que cometien furts amb força en diferents establiments comercials, i de la detenció de dos homes que robaven en xalets. Pel que fa a la seguretat viària, Moreno ha assegurat que treballen per tornar a asollir zero víctimes mortals a la carretera tal com va succeïr el 2016, i ha garantit que continuaran patrullant a la sortida de les escoles, dels locals nocturns i de les festes majors per prevenir conductes delictives i addictives dels joves. També ha remarcat que no permetrà conductes abusives, prepotents o de manca de respecte per part de cap agent de policia.

Finalment, pel que fa a la violència de gènere i domèstica, Moreno ha assegurat que seran "constants, severs i contundents". De fet, el director ha explicat que ja fa temps que el protocol per atendre aquest tipus de casos està en funcionament, però que ara s'ha millorat, sobretot pel que fa a l'actuació i a la conducta que han de seguir els policies davant la persona que pateix aquest tipus de violència.

La celebració de la festivitat de la patrona de la policia, Maria Auxiliadora, ha tingut com a punts centrals la cerimònia d'honor a la bandera i la presentació d'armes, que enguany ha tingut lloc a la plaça del Poble sota la pluja a càrrec de la nova promoció d'agents, així com el lliurament d'insígnies als efectius que s'han jubilat o que han complert 15, 20 i 30 anys al cos, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.

stats