Política 22/03/2019

Espot diu que el programa electoral conté mesures “realistes, assumibles i que les finances poden suportar”

Entre les propostes hi ha el salari mínim a 1.200 euros a finals de la legislatura o apujar les pensions més baixes

M. F.
3 min
El cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, amb el númoer quatre de la llista, Carles Ensenyat i la númoer dos de Canillo, Mònica Bonell. / M. F.

Escaldes-EngordanyUn programa basat en l’economia, la societat, l’entorn i les institucions, des d'una vessant de sostenibilitat. Aquests són els eixos sobre els quals s’estructura la proposta electoral de Demòcrates i que s’ha presentat aquest divendres. El candidat a cap de Govern de la formació, Xavier Espot, ha manifestat que es tracta “d’un precontracte” que ara ells signen i que el 7 d’abril hauran de firmar “els ciutadans perquè sigui un contracte” que la formació es compromet a complir. La voluntat, ha insistit, és poder materialitzar totes les propostes que recullen les 80 pàgines de programa electoral, ja que es tracta d’unes mesures que han estat consensuades després d'un procés participatiu i que són “realistes, assumibles i que les finances poden suportar”.

D’aquesta manera, Espot s’ha mostrat crític amb les propostes d’algunes formacions, ja que considera que cal explicar a la ciutadania com es poden finançar certes mesures que s'estan presentant. En aquest sentit, considera que cal fer un “exercici de responsabilitat” i tenir una visió global del país, per tenir en compte l’impacte que poden tenir certes polítiques, com per exemple apujar el salari mínim de manera immediata. En aquest sentit, des de DA es comprometen a acabar la legislatura havent incrementat aquest salari fins a 1.200 euros. També volen apujar les pensions més baixes de manera progressiva i per sobre de l’IPC de tal manera que en “dos o tres anys”, els pensionistes rebin l’equivalent a una tretzena paga. Pel que fa a les pensions, i als canvis que s’haurien de fer per a la sostenibilitat del sistema, des de DA plantegen un pacte d’estat i creuen que potser caldrà impulsar més d'una mesura alhora basant-se en els estudis fets per la CASS.

Totes les propostes del programa es vinculen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i, a més a més, s’han volgut enfocar des d’un vessant positiu, tenint en compte el concepte ‘Sí-Sí’ que vehicula també la campanya demòcrata, i que vol incidir en el fet que es poden fer certs avenços, com el reconeixement dels drets de les dones, conservant el model d’estat actual, tal com ha incidit Espot. En aquest sentit, el programa recull el centre d’atenció a la dona que des de la formació ja es va presentar i en l’àmbit de la igualtat també proposen un institut de la dona.

En l’eix de l’economia, el número quatre de la llista nacional, Carles Ensenyat, ha posat en relleu que més enllà dels pilars bàsics: turisme, construcció, comerç i sector financer, cal aplicar criteris d’innovació que permetin obrir noves línies de negoci en cadascun d’aquests sectors. D’aquesta manera, ha esmentat la necessitat de diversificar el turisme, impulsar el comerç electrònic, donar facilitat a l’emprenedoria (amb exempcions fiscals o programes d’acompanyament), el foment del 5G (que podria fer d’Andorra un dels primers països del món en implantar-lo) o l'impuls de la rehabilitació d’edificis perquè tinguin un ús ja sigui públic o com a habitatges.

Altres propostes que han detallat els demòcrates són un batxillerat internacional o ampliar la Universitat d’Andorra, creant alhora un campus a Sant Julià de Lòria. En l’àmbit de la salut, a banda de la unitat de radioteràpia proposen incorporar a la cartera de serveis algunes prestacions dels nutricionistes i dels psicòlegs. En seguretat volen impulsar el centre del 112; en cultura un llibre blanc i el Museu Nacional, a més de donar forma al Museu Nacional o al de l’Automòbil i en esports proposen una instal·lació multifuncional al centre de tecnificació d’Ordino.

Propostes sobre mobilitat sostenible, l’economia circular o l’acció climàtica són altres de les mesures que recull el programa que també incideix en l’àmbit institucional on, segons la número dos per Canillo, Mònica Bonell, ha remarcat la necessitat de reforçar la col·laboració amb els comuns, sobretot en relació a les polítiques destinades als joves, i també a una finestreta única. Quant als treballadors públics, posen sobre la taula plans de formació i la revisió de les taules retributives. L’impuls a una llei de transparència i bon govern és una altra de les propostes que ha esmentat Bonell.

Pel que fa a infraestructures, impulsar un heliport nacional continua sent una de les apostes demòcrates, tot i que incideixen en la necessitat de consens sobre aquesta infraestructura i també es planteja un cementiri laic, on persones que no sigui catòliques puguin ser entrades. Aquestes i d’altres propostes aniran sent desgranades al llarg de la campanya.

stats