Política 19/09/2017

Gallardo: "No és un sí tan contundent com el que dèiem quan va acabar la taula de negociació"

Liberals d'Andorra està a l'espera dels contrainformes del Govern al d'Aparicio i de quines esmenes accepta la majoria per acabar de decidir el seu posicionament sobre les lleis de transferències i competències

C. G.
3 min
Els consellers generals del grup liberal, Jordi Gallardo i Judit Pallarès. / C.G.

Andorra la VellaEl grup parlamentari liberal ha presentat quatre esmenes al projecte de llei de competències (cap al de transferències), totes elles relacionades amb la necessitat de donar més veu als comuns en les cessions de terreny per a plans territorials i projectes d'interès nacional. Així mateix, també està a l'espera dels contrainformes que el Govern ha anunciat que facilitarà, i que haurien de rebatre la teoria del catedràtic Miguel Ángel Aparicio sobre la inconstitucionalitat de les dues lleis. Aquests dos elements, juntament amb com gestiona el grup demòcrata les esmenes de la resta de grups parlamentaris, són els que determinaran el seu vot positiu als dos projectes legislatius. És a dir, i tal com ha exposat el conseller Jordi Gallardo, en certa manera han modificat el seu posicionament inicial, i que era positiu amb les dues lleis quan aquestes es van entrar a tràmit parlamentari. En d'altres paraules, ja no és "un sí tan contundent, tan rotund com el que dèiem quan va acabar la taula de negociació". "Hem de ser prudents", ha afegit. Fins que no s'esvaeixin els dubtes sobre la possible inconstitucionalitat de la llei, i fins que no se'ls asseguri que la llei no "queda desvirtuada" per l'acceptació d'algunes esmenes de la resta de partits, no donaran el seu sí.

Pel que fa al posicionament dels liberals en relació a l'informe d'Aparicio encarregat pel comú de Sant Julià, Gallardo ha assegurat que li donen "validesa i credibilitat", però que a la vegada "tot és interpretable" i confien en els documents del Govern per donar-li la volta. "Un sol informe no ens pot fer canviar el criteri", ha valorat. També ha recordat que el principi de cessió gratuïta (inconstitucional segons el catedràtic) va ser assumit per totes les parts de la taula de negociació (grups parlamentaris, Govern i comuns inclosos), i tots ells en cap cas "van tenir la intenció de ser anticonstitucionals".

En relació a les esmenes pròpies del grup parlamentari liberal, el conseller ha recordat que van en la línia que ja havien expressat durant les reunions de la taula de negociació. Els comuns "han de poder dir alguna cosa al respecte" de les cessions gratuïtes de terreny. La seva via és que el Govern, durant els sis mesos posteriors a l'entrada en vigor de la llei, faci pública una planificació urbanística sobre els objectius i projectes d'interès nacional que té previst fer fins acabar la legislatura (han afegit una disposició transitòria al text). Així, els comuns ho podran incloure dins les seves modificacions al seu pla d'urbanisme. En el cas de futurs governs, hauran d'informar d'aquesta planificació durant el primer any de la legislatura.

Si el Govern anuncia projectes fora d'aquesta planificació, "els comuns han de poder fer un informe que sigui vinculant", ha defensat Gallardo. I en el cas que les dues parts no es posin d'acord, si el Govern vol tirar endavant el projecte o el pla sectorial (energètic, per exemple), els liberals proposen que sigui, tal com contempla el text, el Consell General qui tingui la última paraula. Ara bé, "la votació ha de ser doble, amb majoria qualificada, tant de la llista territorial com de la nacional", ha opinat Gallardo.

Més a prop del Govern, però "no de com s'està negociant" amb la UE

Durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts al migdia també s'ha posat sobre la taula la demanda que Liberals d'Andorra es converteixi en "observador actiu" de les negociacions amb la Unió Europea. La idea és treballar de manera "més estreta" amb el Govern, i des del grup ja estan elaborant un document on hi consti "un codi ètic de transferència" i s'estableixi quina ha de ser la relació del grup liberal amb l'executiu. Això no vol dir que els liberals vulguin entrar dins el pacte d'Estat, ha recalcat la consellera Judith Pallarès, qui ha recordat "que no se'ns va voler". El que volen és tenir la informació "més fidedigna", tenint en compte també que no se'ls convida a les reunions amb els agents econòmics i socials.

En qualsevol cas, Gallardo ha volgut deixar clar que aquest 'apropament' amb el Govern no significa que el partit estigui "més a prop de com s'està negociant" amb la Unió Europea. Tot al contrari, "estem preocupats". Segueixen pensant que no és un acord satisfactori, i que és un error cedir els privilegis tancats dins l'acord duaner, i més si "no s'hi veuen compensacions".

Per tot plegat, i a banda d'aconseguir tenir informació de primera mà sobre com van les negociacions, la demanda de ser observadors actius també es fa "perquè no es digui que Liberals d'Andorra gira l'esquena a Europa" i perquè "no volem estar abocats a defensar en un referèndum una campanya contrària a un acord d'associació".

stats