Política 06/11/2019

Gallardo ordena una auditoria interna per millorar el procés de dinamització econòmica

El Govern estudiarà el projecte de zona franca

Carles Alonso
2 min
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, a punt de començar la comissió d'Economia del Consell General. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaEl ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha comparegut aquest dimecres a la comissió d'Economia del Consell General amb l'objectiu de donar a conèixer el "full de ruta" del seu ministeri. Tal com ha indicat ell mateix "dividiré la compareixença en tres vegades a causa de l'elevat nombre de departaments que hi ha en el ministeri". Gallardo ha recalcat que "hem començat una auditoria interna per millorar els processos de dinamització econòmica que tindrà una durada d'entre tres i quatre mesos". El titular de la cartera d'Economia ha explicat que "el projecte de zona franca, que és una demanda de la Cambra de Comerç, està en procés embrionari i ho estem estudiant ja que pot ser o logística o tecnològica, però encara no tenim un criteri clar i definit".

La primera de les compareixences de Jordi Gallardo a la comissió d'Economia del Consell General ha estat extensa. Ja es preveia, pel volum d'informació que ha aportat als consellers presents i per com ha explicat el full de ruta del seu ministeri per la legislatura.

Gallardo ha explicat les estructures del seu ministeri i com en l'actualitat "hi treballen un total de 134 persones", de les quals 52 ho fan en el departament d'Estadística, estament que ha rebut moltes crítiques darrerament, per la publicació d'unes xifres de l'habitatge que han generat molt malestar a la població. Gallardo ha explicat que "sembla una xifra desorbitant el nombre de treballadors del departament d'Estadística però aquí cal tenir present que hi ha els enquestadors que fan les enquestes que per llei hem de fer".

El ministre d'Economia ha fet un repàs de l'activitat legislativa, les modificacions de llei i els reglaments que fins al 2023 vol impulsar i que molts d'ells hauran de passar el tràmit del ple del Consell General. Lleis com la dels autònoms, les marques de patents i drets de marca, la llei d'Actuatech i la de l'eSports han d'entrar al Consell General durant el 2020; pel que fa a les modificacions de llei, Gallardo ha explicat que "des del ministeri estem treballant per modificar la llei del comerç, la del consumidor i la dels agents gestors immobiliaris". Pel que fa als reglaments, el ministre Gallardo ha explicat que, entre altres, volen crear "el reglament regulador d'organització sindical, el reglament regulador de registres d'organitzacions empresarials i el desenvolupament reglamentari del fons d'ocupació.

Jordi Gallardo s'ha mostrat convençut que el pla que ha presentat a la comissió podrà millorar l'economia andorrana si es tira endavant ja que "no hi ha cap altre camí que fer coses noves i millorar les que són millorables". Gallardo ha centrat molt del temps de la seva compareixença a explicar que un dels objectius del seu ministeri és i serà "fer que vinguin empreses estrangeres a invertir al nostre país". Aquest objectiu no amaga un altre repte per fer créixer també les empreses nacionals. En aquest sentit, Gallardo ha dit que "la competència millora els sectors privats empresarials i això ens farà més forts".

D'una altra banda, les criptomonedes també han sortit a la comissió d'Economia, després d'una pregunta del conseller general socialdemòcrata Joaquim Miró, que reclamava al ministre d'Economia poder-se avançar al futur. En aquest sentit, Gallardo ha estat clar al comentar que "no podem focalitzar-nos en un sector que fluctua i ara mateix està en el punt de mira de molts sectors econòmics".

stats