Política 12/02/2019

Gili apunta que el vot judicial es pot canviar un cop emès

La consellera socialdemòcrata recalca que hi ha gent en passades eleccions que ho ha fet

M. M.
2 min
La consellera general del PS, Rosa Gili, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaLa consellera general del PS, Rosa Gili, ha afirmat que el vot judicial que s'emet a la Batllia es pot canviar un cop introduït dins de l'urna. “El vot judicial es pot canviar, pots anar a votar i mentre estàs dins del termini ens consta que hi ha gent que ha canviat el vot”, ha afirmat. La consellera ha sostingut les afirmacions, però ha emplaçat a verificar-les per si realment és possible fer-ho quan els periodistes li han repreguntat sobre el tema. “No he anat a votar mai a la Batllia, per tant no ho sé, però em consta que això es pot fer i que hi ha la possibilitat de canviar-lo”.

Gili ha posat sobre la taula el tema arran de la demanda que aquest dilluns el president del seu partit i el del liberal van entregar al secretari general del Govern perquè es “garanteixi la custòdia efectiva de les urnes situades a la Batllia”. La consellera socialdemòcrata ha volgut deixar palès que l'escrit enviat a l'executiu no pretén “forçosament” posar en dubte “res” i ha insistit que l'únic que volen és “tenir la garantia que les urnes i els vots queden ben custodiades i que ningú tingui dubtes, no s'està acusant a ningú”. Ha tornat a recordar que el vot judicial cada vegada s'ha incrementat més i per això cal evitar qualsevol “mal pensament de mala praxis”. “No veiem dimonis però volem garanties”, ha sentenciat, abans de posar sobre la taula la possibilitat que es canviï el vot un cop emès.

Infants i adolescents

La roda de premsa dels socialdemòcrates també ha servit per presentar les reserves d'esmena a la llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents. Uns canvis a la llei que no han estat acceptats en comissió, fet que per Gili és “incomprensible” i per això es tornaran a portar al ple en el moment de debatre el text legislatiu. Una de les esmenes que més destaca és la demanda que tots els centres educatius de tots els sistemes del país treballin aquells temes que recull la Convenció dels drets del infants com la violència de gènere, diversitat funcional, prevenció en l'àmbit de la salut sexual i reproductiva, formes de maltractament i abús sexual, entre d'altres. “Vam afegir, només, que tots aquest temes es treballin a tot arreu, però de manera sorprenent no la van voler acceptar”.

La consellera socialdemòcrata ha insistit que “no voler intervenir amb aquells sistemes que no depenen del nostre país és un error, perquè els nens són nacionals d'Andorra i si no hi podem intervenir és molt greu”. Per això, Gili apunta, de manera indirecte, a la incomoditat que certs temes, com la prevenció sexual, es tractin en les escoles confessionals del país. “Sovint tenim aquesta hipocresia latent en aquest país que sembla que certs temes no es poden tocar”, ha afegit.

Entre les altres esmenes es demana deixar escrit la necessitat de facilitar la conciliació familiar a causa dels horaris complicats que a vegades els progenitors o tutors legals tenen i la incorporació del ministeri de Salut a la Comissió nacional de la infància i l'adolescència. El PS també demana que es constati clarament el dret a rebre informació sobre salut sexual i reproductiva i accés a mesures de planificació familiar per als infants i adolescents per poder prevenir qualsevol problemàtica en aquest àmbit.

stats