Política 06/12/2017

El Govern adjudica l'obra a la rotonda de Fontaneda que connectarà amb el futur vial de Sant Julià

El consell de ministres també permet iniciar la nova base del COEX i el pas elevat sobre la CG1 a l'Estadi Comunal

Ana
4 min
El ministre portaveu, Jordi Cinca, mostra una imatge virtual de com serà la futura rotonda de la Fontaneda. / B. N. (ANA)

Andorra la VellaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimecres l'adjudicació de diverses obres a proposta del ministeri d'Ordenament Territorial. Una de les més importants és la de les millores hidràuliques del riu Gran Valira a la zona del pont de la CG1 amb la carretera secundària de Fontaneda, en concret, a la part baixa dels Fontanals del Pui. L'obra consisteix en la fase 1 de les quatre previstes en el projecte de desviament de trànsit a Sant Julià de Lòria previst per a l'exercici 2018 i posteriors. El ministre protaveu, Jordi Cinca, ha recordat que "el projecte és considerat pel Govern com a un dels prioritaris per a la xarxa viària nacional". D’aquest projecte ja estan en funcionament les fases 3 i 4, que són el túnel de la Tàpia i els seus accessos d'Aixovall, respectivament.

Les obres de la primera fase consisteixen en la refecció de l'actual pont sobre el riu Gran Valira, que connecta la CG1 i la CS140 de Fontaneda i la construcció d'una rotonda, que millorarà la connectivitat de la circulació, i enllaçarà amb al futur vial de la desviació a través de l'antic càmping Huguet. Les obres també permetran minvar el risc d'inundacions en aquesta zona, i millorarà la sortida de la part baixa dels Fontanals del Pui cap el Gran Valira per un nivell inferior al de les carreteres. Les obres han estat adjudicades, mitjançant un concurs nacional, a l’empresa Progec SA per un import de 2.742.112,32 euros, i amb un termini d’execució de divuit mesos, així que no estarà acabada fins a mitjans del 2019.

Una altra de les adjudicacions destacades del consell de ministres ha estat la primera fase dels treballs de construcció de la nova base de l'àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX). L’edifici s’emplaçarà al terreny, propietat del Govern, situat sota els viaductes d’enllaç a la boca est del túnel dels Dos Valires, a la parròquia d’Encamp. En aquesta primera actuació, s’hi ubicarà el taller mecànic, les dependències administratives, l’aparcament per a vehicles lleugers i una part dels equips de viabilitat hivernal. La resta de la parcel·la, no edificada, podrà ser utilitzada per a vehicles pesats i emmagatzematge de material. L’adjudicació mitjançant concurs públic nacional ha recaigut en la UTE formada per Cevalls SAU i Trepo SAU per un import d'1.880.460,49 euros. El termini previst d’execució de les obres és de nou mesos.

Una tercera adjudicada rellevant ha estat la de la construcció del pas elevat sobre la CG1 a l’alçada de l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella. La passarel·la aèria va ser la proposta guanyadora del projecte de pressupostos participatius, convocat pel Govern, mitjançant el qual la ciutadania va suggerir projectes d'ordenament territorial, i els més votats seran els executats. El pas elevat dotarà de major seguretat a les persones que han de travessar i, a més, donarà major fluïdesa al trànsit gràcies a l'eliminació del semàfor per als vianants. L’adjudicació mitjançant concurs públic nacional ha recaigut en l’empresa Construccions Modernes SA per un import de 417.635,78 euros. El termini d’execució dels treballs és de quatre mesos.

Més adjudicacions

Com que s'acosta el final d'any, el consell de ministres s'ha afanyat a adjudicar diverses obres pendents. Una d'elles ha estat la licitació dels treballs d’adequació d’una parada d’autobusos de línies nacionals, a la CG1, prop de l’Estació Nacional d’Autobusos (ENA). La parada permetrà que les línies nacionals d’autobusos s’aturin al costat de l’ENA, centralitzant en aquesta zona el transport de viatgers nacional i internacional, i millorant la connectivitat global del transport de passatgers. Les obres consisteixen en l’adequació de la voravia del passeig del riu en un tram d’uns 100 metres de longitud entre la rotonda de Prada Casadet i la rotonda de Tobira. Les obres adjudicades mitjançant concurs públic nacional han recaigut en l’empresa Copsa S.A per un import de 94.115,00 euros. El termini d’execució de les obres és d’un mes.

D'altres adjudicacions són la millora de l'accessibilitat de les escoles franceses de primària d'Encamp i d'Escaldes-Engordany; les millores hidràuliques a la llosa central del riu Valira al seu pas pel Pont de París i la millora de l’entroncament de la CG2, entre el revolt de Ràdio Andorra i la boca sud dels túnels.

El Govern també ha aprovat els treballs de protecció enfront la caiguda de blocs rocosos al sector de la Font del Puial, a Andorra la Vella. Les obres consisteixen en la instal·lació d'una línia de barrera dinàmica de 60 metres lineals i de set metres d'alçada, amb l'objectiu d'interceptar els despreniments procedents de la canal del Roc del Corb.

D'altra banda, el consell de ministres també ha aprovat diversos projectes d’obres de millora relatius a la xarxa viària, com la primera fase dels arranjaments de túnels; la rehabilitació i adequació del lateral per la circulació de vianants del viaducte de Tolse, i el carril bici i adaptació dels vorals de la CG2 entre Escaldes-Engordany i Encamp, concretament en el sector que va d’Escaldes-Engordany al túnel dels Dos Valires.

stats