Política 21/05/2015

El Govern i els comuns començaran a negociar les competències a mitjans de juny

Toni Martí i Rosa Ferrer participaran en la propera reunió de cònsols amb l'objectiu d'iniciar la negociació abans de les eleccions comunals

Ana
2 min

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i la ministra Rosa Ferrer prendran part en la propera reunió de cònsols, prevista per mitjans de juny, per tal d'iniciar la negociació de les competències i les transferències. Així ho ha donat a conèixer aquest dijous a la tarda el mateix cap de Govern en una trobada amb els mitjans de comunicació. Martí ha destacat la necessitat de no posposar més aquesta qüestió i trobar ja "la metodologia" per encara aquesta negociació.

Martí ha deixat clar que tot i que la negociació la liderarà Rosa Ferrer, tot el Govern hi estarà implicat. En relació a la possibilitat d'esperar a després de les eleccions comunals per començar la negociació, tal com va suggerir fa unes setmanes el cònsol menor d'Encamp, Jordi Torres, Martí ha assegurat que "no deixarem perdre sis mesos", tot i mostrar-se convençut que "no hi haurà cap text pactat abans de les eleccions".

Martí ha comparegut davant dels mitjans per respondre les qüestions d'actualitat i explicar les prioritats de la legislatura. En aquest sentit, ha assegurat que un dels objectius és endegar un pla sectorial d'energia, que permeti planificar diferents actuacions en aquest camp, en el qual Andorra "és encara molt depenent de l'exterior".

Per tal que el Govern pugui tirar endavant les infraestructures necessàries, cal l'acord dels comuns, ja que són els propietaris dels recursos. En aquest sentit, Martí ha lloat el compromís que van prendre la legislatura passada, de cedir terrenys gratuïtament al Govern quan aquest volgués fer-hi infraestructures d'interès nacional, i ha assegurat que ara l'objectiu és que aquest compromís es materialitzi.

S'ampliarà l'horari del Servei de tràmits

Un altre dels objectius de la legislatura ha assegurat que és avançar en l'Administració electrònica, per tal de facilitar que es puguin fer tràmits online per adquirir documents signats al moment. A més, per "millorar l'atenció als ciutadans" s’ampliarà l’horari d’atenció al Servei de tràmits de Govern.

En relació a les diverses recomanacions fetes recentment per l'ONU, Martí ha tornat a recordar que "legislar l'avortament implicaria obrir un procés constituent", ja que molt possiblement duria a la renúncia del copríncep episcopal. És per això que, tot i entendre les demandes de part de la societat, ha considerat que ara no és el millor moment per obrir la porta a aquest canvi de model d'Estat.

En relació a la reducció dels anys necessaris de residència per accedir a la nacionalitat andorrana, Martí ha assegurat que "a nivell personal, estic d'acord en fer una rebaixa". Ha afegit amb ironia que "tampoc seria gaire generós", però no ha concretat cap xifra.

stats