Política 14/05/2015

El Govern va conèixer les intencions del FinCEN contra BPA el 4 de març

Martí ha explicat que els caps de llista van ser informats d'aquest fet i ha acusat el representant d'SDP, Víctor Naudi, de "manca de lleialtat i de descrèdit" per afirmar que el Govern ho sabia abans de les eleccions

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, intervé durant la sessió del Consell General./M.B.

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha revelat, aquest dijous durant la sessió de control del Consell General, que les autoritats nord-americanes van avisar el 4 de març, de manera "informal i confidencial", que el dia 10 de març es publicaria una nota qualificant BPA com a entitat de preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals. Martí ha afegit que els caps de llista van ser informats d'aquest fet i ha acusat el representant de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, de "manca de lleialtat i de descrèdit" pel fet d'haver afirmat que el Govern ho sabia abans de les eleccions. Amb tot, el Govern sí que ha reconegut que hi va haver cooperació prèvia per part de la UIFAND en relació a casos mencionats a la nota ja judicialitzats, però que això no vol dir que tinguessin coneixement de la intenció del FinCEN de publicar la proposta de regulació.

A preguntes de l'oposició, el cap de Govern ha dit que van conèixer les intencions del FinCEN el 4 de març, sis dies abans de la publicació de la proposta de norma de l'organisme nord-americà. Martí ha explicat que l'avís que van rebre era informal i confidencial, i que no van conèixer el contingut de la nota fins el 9 de març, quan l'organisme els va donar accés als detalls de la proposta de regulació. També ha explicat que del 4 al 9 de març van informar a l'UIFAND, l'INAF i es van desplaçar a la Seu d'Urgell i a París per exposar la situació als coprínceps. En el viatge a París, a més, el Govern va mantenir la primera trobada amb el FinCEN.

Amb tot, Martí ha tornat a negar que tinguessin coneixement de la situació abans de les eleccions, i ha acusat Víctor Naudi de mentir i de manca de lleialtat, ja que abans de la publicació de la nota es va informar als caps de llista de les diferents formacions, de manera confidencial, que havien rebut l'avís de l'organisme nord-americà. Els retrets cap al president suplent del grup mixt han generat un intercanvi de retrets entre Naudi i Martí, i finalment el conseller de Socialdemocràcia i Progrés ha dit que "m'ho vull creure" tot i que ha dubtat que no es conegués prèviament el risc que patia l'entitat tenint en compte que la nota del FinCEN agraeix la cooperació de les autoritats andorranes.

Tant el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com el de Finances, Jordi Cinca, han explicat que, efectivament, tres dels quatre casos mencionats a la nota ja eren coneguts per la UIFAND, que havia col·laborat amb els Estats Units i amb Espanya, motius pels quals el FinCEN agraeix la cooperació, de la mateixa manera que ho fa amb les autoritats mexicanes.

Però el Govern ha assegurat que en cap cas s'esperaven que el FinCEN emetés una nota com la que va fer pública el passat 10 de març, i que desconeixen la raó per la qual es va fer. En canvi, tant el conseller liberal Jordi Gallardo com el president del grup mixt, Pere López, han insistit en el fet que no entenen perquè la UIFAND no va informar al Govern en veure el risc que podia patir BPA.

stats