Política 12/07/2017

L'executiu espera desencallar l'estatus del tabac a finals de setembre

Aquest dimecres al matí, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s'ha reunit a Brussel·les amb representants del Servei Europeu d'Acció Exterior, per tal de plantejar la proposta referent al sector

Ana
2 min
El ministre Portaveu, Jordi Cinca. / SFG

Andorra la VellaEl tabac ha centrat la reunió que s'ha dut a terme aquest dimecres al matí a Brussel·les entre el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i els diferents representants del Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) i l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), per tal de presentar una proposta relacionada amb l'exclusió del Principat de la Unió duanera durant un període de vint anys, pel que fa al capítol 24.

Tot i que el ministre portaveu, Jordi Cinca, no ha descobert cap detall respecte a la reunió, el ministre ha manifestat que la voluntat de l'executiu és que a finals de setembre o principis d'octubre es desencalli aquesta situació, en la pròxima reunió dels representants andorrans i els europeus. Cinca ha explicat que la proposta haurà de ser matisada i ha posat en relleu que "entrem en l'àmbit del 'feeling', ja que quan hi ha un entorn de negociació hi ha matisos que només pot percebre qui ha estat a la reunió".

La proposta presentada per Saboya i l'ambaixadora d'Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, consisteix en una moratòria de dues dècades que permet al país adaptar-se a les noves directives europees, així com la revisió de l'estatus del tabac un cop finalitzi aquest període de transició.

Cal recordar que les negociacions referents a la lliure circulació de mercaderies es troben en la fase final, i en els pròxims mesos les autoritats implicades en la negociació treballaran en funció de la proposta que s'ha presentat aquest dimecres.

Esther Rabasa, nova ambaixadora d'Andorra a Brussel·les

Precisament la darrera reunió de Saboya a Brussel·les també comportarà diversos canvis a partir de la setmana vinent. I és que Ubach ocuparà la vacant ministerial d'Afers Exteriors i l'actual representant del país al Consell d'Europa, Esther Rabasa, passarà a ser la nova ambaixadora d'Andorra a Brussel·les i els països del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), un càrrec que segons Cinca és "d'altíssima responsabilitat".

Aquest traspàs també suposarà que la plaça que deixa vacant Rabassa l'ocupi Josep Maria Areny, l'actual cap d'àrea d'Exàmens Oficials i Reconeixement de Titulacions. Un home dedicat al ministeri d'Educació i Ensenyament Superior que, segons Cinca, permetrà seguir la línia vinculada al desenvolupament de projectes relacionats amb aquests aspectes a l'organisme europeu.

stats