Política 14/06/2015

El cap de Govern es mostra a favor d'una rebaixa del temps per obtenir la nacionalitat

De qualsevol manera, insisteix que la prioritat és que el passaport andorrà serveixi per poder treballar a la UE, mitjançant l'acord d'associació

J.d./ana
2 min
El cap de Govern al 37è aniversari de la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany / J.D.

Escaldes-EngordanyTot i que el 2012 el grup parlamentari demòcrata va votar en contra de la presa en consideració de la Proposició de llei per modificar l'actual Llei qualificada de la nacionalitat, presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata, el cap de Govern ha aprofitat la celebració del Dia de la parròquia d'Escaldes-Engordany, per afirmar que "hi ha una voluntat, sense presses però també sense pauses d'anar baixant" el temps necessari per adquirir la nacionalitat per naturalització. Martí ha reconegut que "són processos que necessiten el seu temps", però s'ha mostrat convençut que "de la mateixa manera que va passar als vint, passarà als quinze".

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions coincidint amb la diada escaldenca, comparant la mentalitat del 78 -any de la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany- amb l'actualitat. "Si un se n'adona el 78 la gent que votava, o el 93, després de la Constitució, o ara, es veu que hi ha hagut una mentalitat, una voluntat legislativa d'obrir la nacionalitat", ha insistit Martí.

Importància de l'acord d'associació amb la UE

No obstant això, el cap de Govern ha lligat la qüestió al fet que "més enllà d'això, el passaport, que evidentment els andorrans ens estimem, hem de fer que serveixi per buscar feina fora d'Andorra". En aquest sentit, Martí ha recordat que la voluntat del Govern és que l'acord d'associació suposi una millora dels drets laborals dels andorrans en l'espai comú europeu.

Tot i insistir que són dos temes diferents, el cap de l'Executiu ha insistit que "no tardarem tant en passar-ho als quinze", en comparació al que es va trigar a passar-ho a vint anys, però que "tots estarem en la mateixa situació independentment de com l'haguem aconseguit i aquest passaport ha de tenir una utilitat més enllà de les nostres fronteres". Martí ha recordat que "hi ha un gran repte" de política exterior per aconseguir negociar l'acord d'associació amb la UE en favor dels andorrans, "i en particular dels joves".

stats