Política 03/10/2018

El Govern podrà nomenar ambaixadors 'polítics'

La mobilitat dels treballadors del cos especial serà obligatòria i es determina un període de formació de mínim tres anys previ a la destinació a l'exterior, tal com recull el projecte de llei del Servei d'Acció Exterior i Cos Diplomàtic

Ana
2 min
El ministre Jordi Cinca durant la roda de premsa d'aquest dimecres. / B. N. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern podrà nomenar ambaixadors 'polítics'. Així ho contempla el projecte de llei del Servei d'Acció Exterior i Cos Diplomàtic que entrarà aquesta setmana a tràmit parlamentari. El ministre Jordi Cinca ha explicat que "és un reconeixement explicit al col·lectiu de treballadors públics que té una responsabilitat molt específica com a representants d'Andorra al món, dignifica aquests llocs de treball". Ha explicat que el projecte conclou les reformes i la dotació de regulació pròpies de tots els cossos funcionarials dutes a terme pel Govern demòcrata, tal com s'estipulava en la Llei de Funció Pública del 2000 i atenent una reclamació històrica de tots els cossos de l'administració.

Cinca ha afegit que el projecte de llei recull l'experiència adquirida al ministeri d'Afers Exteriors des de la seva creació, fa 25 anys i respon a la voluntat i necessitat de disposar d'un cos especial dedicat a afrontar els nous reptes de les relacions internacionals del Principat, com són la negociació i el desplegament de l'acord d'associació amb la Unió Europea, l'examen i la signatura dels nous convenis internacionals, les relacions amb els nostres països veïns, les negociacions pels convenis de no doble imposició, la gestió dels afers consulars o bé l'organització de la Cimera iberoamericana de caps d'Estat i de Govern l'any 2020.

Pel que fa a l'estructuració i l'organització del Servei d'Acció Exterior, el text determina uns serveis centrals ubicats al ministeri d'Exteriors amb diferents àrees, unitats i direccions, les ambaixades i les missions diplomàtiques i les oficines consulars. El projecte defineix la creació del cos especial de la carrera diplomàtica, integrat per treballadors públics de nacionalitat andorrana i estructurat en sis rangs: ambaixador, ministre conseller, conseller i primer, segon i tercer secretari. També defineix els llocs de treball dels professionals que desenvolupen la seva carrera dins el ministeri, com són els directors, director general, introductor d'ambaixador, caps d'àrea i d'unitat i tècnics, tots ells amb assimilació de rang diplomàtic.

La normativa també estipula la mobilitat dels treballadors d'aquest cos especial que esdevé obligatòria. Es determina un període de formació de mínim tres anys previ a la destinació a l'exterior. També contempla la publicació anual del llistat de llocs de treball dins i fora d'Andorra i el tipus de mobilitat establerta que es regularà amb desplegament reglamentari. El text preveu regular la contractació de relacions especials, les comissions de servei amb personal d'altres ministeris o les missions especials encomanades als diplomàtics. També estableix una taula retributiva equivalent als nivells del 9 al 14 estipulats per la Llei de Funció Pública.

stats