Política 23/10/2019

El Govern "tanca l'aixeta" d'acreditacions a certes especialitats sanitàries

Al personal que actualment té signat un conveni amb la CASS se li atorgarà l'autorització automàticament

M. P.
2 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaTal com quedava reflectit en el programa electoral de Demòcrates durant les passades eleccions generals, el Govern ha aprovat aquest dimecres, mitjançant un reglament, la regulació de l'accés a la sanitat pública per part dels professionals que s'instal·len a Andorra sigui quina sigui la seva professió sanitària. Així ho ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha recordat que fins ara els professionals "tenien accés lliure" per exercir la seva professió. La mesura s'ha pres partint de la base que actualment hi ha algunes especialitats "saturades" de professionals i, en canvi, en d'altres hi manca personal. Per aquest motiu, s'ha decidit "tancar l'aixeta" a les especialitats amb més demanda per centrar-se en la cerca de personal en aquelles que hi falta i, així, "regular les professions a la sanitat pública".

La decisió s'ha pres perquè "ens obliga la llei de la seguretat social", que marca que tot professional ha d'obtenir una acreditació per part del ministeri de Salut per signar un conveni amb la CASS. En aquest sentit, els professionals afectats són metges, infermers, fisioterapeutes, odontòlegs, logopedes, ortopedistes, audioprotetistes i terapeutes ocupacionals, així com els professionals que es dediquen a la reeducació visual.

Per obtenir aquesta acreditació el ministeri tindrà en compte una sèrie de circumstàncies. S'atorgarà, en primer lloc, a les necessitats de la professió i, en tot cas, serà el ministeri qui ho determinarà; també d'acord amb les necessitats del sector i, per últim, si els interessats tenen una vinculació amb el país amb la intenció "d'afavorir el retorn al Principat dels professionals que han anat fora a formar-se o adquirir experiència".

Benazet també ha apuntat que aquesta acreditació "no és per sempre", ja que exigeix uns nivells de qualitat i formació i, per tant, la durada és de quatre anys. A més, es contempla la revocació de l'autorització en certs casos. Un cop passats aquests quatre anys, es procedirà a la renovació sempre que s'hagin seguit criteris de formació continuada i de qualitat assistencial. A banda, tots els professionals que actualment tenen signat un conveni amb la CASS quedaran automàticament acreditats, tot i que passat aquest termini l'hauran de renovar.

Per aportar arguments a aquesta mesura, el titular de la cartera de Salut ha posat exemples clars pel que fa a l'evolució de personal en diferents especialitats. Així, en el període comprès entre el 2008 i fins a l'actualitat, el nombre de fisioterapeutes s'ha incrementat de 37 a 157; també hi ha més metges, passant de 99 a 168, i pel que fa als odontòlegs, han augmentat de 48 a 78. Per tant, aquest creixement ha estat "de manera descoordinada, no volguda i no mesurada", ha afegit. S'espera, d'aquesta manera, adequar la quantitat de professionals al país de manera progressiva limitant les incorporacions futures.

stats