Política 11/09/2019

El Govern destina 21.000 euros pel tractament de l'amiant de Ràdio Andorra

Els medicaments preparats de forma individualitzada comptaran amb un nou reglament de finançament de la CASS

Marc R. Fort
2 min
L'edifici de l'antiga Ràdio Andorra. / ANA

Andorra la VellaEric Jover, ministre portaveu, ha anunciat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que ha quedat aprovada l'adjudicació per l'elaboració d'un plec de bases per tal d'indentificar, tractar i traslladar l'amiant existent a l'edifici de Ràdio Andorra. En aquest sentit, Jover ha recalcat que el Govern destinarà per aquest fet 20.000 euros, i que el plec de bases hauria d'estar enllestit en un termini de tres setmanes.

L'amiant és un element format per fibres microscòpiques que tenen la particularitat de romandre en suspensió en l'aire el temps suficient per causar greus malalties respiratòries en terminis de fins a 30 anys. Es tracta d'un material que a banda de ser ignífug, és molt barat. S'utilitza sobretot en la construcció de teulades i superfícies exteriors.

Nou reglament en les fórmules magistrals

D'altra banda, també ha quedat aprovat un nou reglament pel que fa al finançament de les fórmules magistrals, que són aquells medicaments que han estat preparats pel mateix farmacèutic i per un client en concret. Fins ara, les fórmules magistrals eren finançades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Amb aquest nou reglament, la classificació es durà a terme seguint el principi actiu de la fórmula, que és l'element que fa que un medicament tingui efecte. Jover ha recalcat la publicació d'un llistat de tots aquests.

Aquest decret deroga el Reglament anterior en la seva totalitat i entrarà en vigor el 18 de desembre del 2019 perquè els programes informàtics es puguin adaptar a la nova aplicació del càlcul de la tarifa de responsabilitat. La comissió de Cartera de Serveis i Productes de Salut i el consell d’administració de la CASS ja han validat favorablement aquesta modificació reglamentaria.

Prop de 20.000 euros per al paisatge andorrà

Jover ha anunciat que ha quedat aprovat el conveni entre Cultura i Esports, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el comú d'Ordino per dur a terme un estudi en profunditat sobre l'evolució del paisatge d'Andorra al llarg dels anys. En aquest sentit, s'invertiran 19.500 euros pel mencionat projecte, dels quals, prop de 13.000 euros, seran a càrrec del mateix Govern.

El conveni, entre les tres entitats, es va signar per primera vegada el 2016 per donar continuïtat a la iniciativa de recerca històrica i arqueològica iniciada l'any 2014 entre el departament de Patrimoni Cultural i el comú d'Ordino. Com que l’acord a tres bandes ha donat uns bons resultats en les darreres campanyes que s’han fet fins ara, s’ha tornat a proposar la signatura d’una nova addenda per al curs 2019.

Canals participa en la 23a sessió de L'OMT

La ministra de Turisme, Verònica Canals, participa des d’aquest dimarts dia 10 de setembre, juntament amb el director del departament de Turisme, Sergi Nadal, a la 23a sessió de l’Assemblea General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), que té lloc a la ciutat russa de Sant Petersburg fins al 13 de setembre. Durant la jornada de treball d’avui, la ministra ha tingut l'oportunitat de tractar en diferents reunions bilaterals amb els seus homòlegs la celebració del pròxim Congrés mundial de turisme de neu i muntanya de l’any vinent. Canals s’ha reunit també amb els representants iberoamericans per tractar aspectes relacionats amb l’acollida de la Cimera Iberoamericana el 2020.

stats