Política 20/11/2017

Indicis d'inconstitucionalitat en la llei dels agents de circulació

Marín ha assegurat que la mútua -gestionada pel comú- continua en marxa, i que tots els agents hi aporten un 1,5% del salari

Ana
2 min
Ramiro Palacín ha pres possessió del seu càrrec d'agent de circulació d'Escaldes-Engordany aquest dilluns. / M. T. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl conflicte entre els agents de circulació i el comú d'Escaldes-Engordany en relació a la mútua que permet cobrir la retribució íntegra del salari en cas de baixa per accident laboral torna al Tribunal Constitucional. El Tribunal Superior ha obert una qüestió d'inconstitucionalitat perquè es determini si l'article 36 de la Llei dels agents de circulació comunals, que permet la creació d'aquest sistema de cotització complementària, vulnera o no tres drets previstos a la Constitució com són el de llibertat d'associació -ja que se'ls obliga a afiliar-se a una mútua-, el principi de no discriminació -tenint en compte que se'ls obliga a tenir una càrrega financera- i el dret a la salut.

A finals de l'any passat el TC ja va emetre una sentència que revocava les sentències prèvies establides per la Batllia i el Tribunal Superior tot i que, tal com ha remarcat la cònsol major, Trini Marín, es reconeixia que el comú havia aplicat bé la llei. Després de l'aute del Superior de fa dues setmanes, ara el TC haurà de determinar si la llei és contrària o no a la Constitució, ja que el TS no pot anul·lar una ordinació comunal si la norma de la qual deriva es manté en vigor.

Mentrestant, Marín ha assegurat que la mútua -gestionada pel comú- continua en marxa, i que tots els agents hi aporten un 1,5% del salari. A més, ha avançat que quan arribin a un cert topall, les aportacions s'aniran reduint progressivament. El comú queda "a l'espera dels esdeveniments", i Marín ha admès que si la mútua ha de desaparèixer "es retornaran els diners". De la seva banda, el conseller de Ld'A+ Independents, Marc Magallón, ha afegit que si una llei aprovada no és constitucional, caldrà que els legisladors solucionin la qüestió.

stats