Política 09/08/2017

Inspeccions a les estacions per verificar el compliment del Codi de relacions laborals

Arran d'una denúncia de l'AAME, Inspecció de Treball està tramitant diversos expedients

ARA Andorra
2 min
Una monitora a Grandvalira.

Andorra la VellaLes quatre societats que exploten les pistes d’esquí alpí del país: Emap, Secnoa, Saetde i Ensisa han estat inspeccionades entre els mesos d’abril i juny arran de les quatre denúncies interposades per l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) per presumptes irregularitats en relació al Codi de relacions laborals. Actualment els expedients iniciats es troben en fase d’informació reservada, a l’espera que des d’Inspecció de Treball es revisi la documentació facilitada per determinar si s’obre la incoació d’un expedient sancionador o s’arxiven les actuacions.

Així, per resoldre les quatre denúncies i el corresponent complement que es va presentar des de l’AAME, Treball ha fet diferents inspeccions i ha requerit diversa documentació a les societats. A Emap es va fer una primera inspecció el 5 d’abril i una segona el 24 de maig; a Secnoa, una el 18 d’abril i una altra el 28 del mateix mes; a Saetde es van fer inspeccions el 25 d’abril i el 7 de juny, i a Ensisa, el 12 d’abril. Així consta en la resposta que ha donat el Govern a les preguntes efectuades per la consellera general del grup parlamentari mixt Sílvia Bonet i que ha estat publicada al butlletí del Consell General.

En la mateixa resposta es posa en relleu que la Llei reguladora de l’ensenyament de l’esquí i de l’exercici de la professió de monitor no determina els òrgans competents per sancionar les conductes d’intrusisme i es diu que l’executiu a través d’un reglament ha de desenvolupar les mesures i els mecanismes escaients contra l’intrusisme empresarial. Fins que aquesta legislació no es tiri endavant, continua la resposta, cal adreçar-se al departament de Comerç per poder posar la corresponent denúncia per intrusisme.

També es posa en relleu que tots els monitors d'esquí forans que volen treballar a Andorra han de presentar la titulació que els acredita com a professionals del sector. L’Escola de formació de professions esportives i de muntanya (Efpem) s’encarrega d’examinar i validar la documentació presentada per cada candidat mitjançant el procés d’equivalència professional establert.

stats