Política 20/10/2018

"Aquí mana Espanya"

Bartumeu assenyala directament a Martí com a responsable per la possible filtració de dades pel 'cas BPA' i reivindica que qualsevol desmentiment "sobre la seva submissió al govern de Rajoy no té cap credibilitat"

M. M. / C. F.
2 min
Jaume Bartumeu durant la roda de premsa posterior al consell nacional d'SDP. / C. F. (ANA)

Andorra la Vella"Tots els desmentiments que pugui fer Toni Martí sobre la seva submissió al govern Espanyol de Mariano Rajoy no tenen cap credibilitat." Així de clar i contundent s'ha expressat el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, en relació als arguments i explicacions que l'executiu ha donat arran de les diverses notícies aparegudes als mitjans que apunten possibles filtracions del 'cas BPA'.

A més, el líder progressista ha etzibat que "últimament s'està confirmant que aquí mana Espanya", en referència a una trobada secreta entre Martí i un secretari d'Estat del govern espanyol una setmana després que Jordi Pujol confessés. Bartumeu ha recordat que, aquesta situació de possibles filtracions, la seva formació i ell personalment ja ho havien denunciat. Concretament quan ho va manifestar en el documental que va produir Mediapro titulat 'Las cloacas de Interior' i que es va estrenar l'estiu passat.

Davant d'aquesta situació, i en una valoració general de les dues legislatures de DA que estan a punt d'acabar, el president del partit ha conclòs que "demòcrates i Martí deixen el país pitjor que quan li vam entregar fa vuit anys". Per argumentar-ho ha esgrimit que el sector financer està en un moment delicat i ha mostrat, novament, el desacord perquè una "qüestió d'Estat" com l'acord d'associació "es continuï portant dins de la més gran de les opacitats".

Aquesta vegada el president d'SDP ha posat sobre la taula que l'organisme de la Comissió Europea, anomenat TAIEX, que dona assistència tècnica i suport als països que estan en procés d'adhesió o d'associació, ha visitat el país i no s'ha fet públic. "És una visita important que s'havia d'haver informat a la comissió del Consell General i la ciutadania i no ho han fet".

Es deixa estimar com a cap de llista

Tot plegat ho ha exposat Bartumeu després del consell nacional d'SDP que s'ha celebrat aquest dissabte al matí, on també s'han començat a dissenyar les següents decisions del partit per encarar les eleccions generals del proper mes de març o abril. Malgrat que durant la trobada no s'ha parlat de candidats a cap de Govern, Bartumeu ha manifestat que les demandes de la gent pel carrer perquè es presenti "van en augment". L'excap de Govern ho ha atribuït a la proximitat de les eleccions i per la decepció que s'ha generat després de les dues legislatures de DA. "Havien de girar el país com un mitjó i han decebut a aquells que els van votar".

El pacte entre Liberals d'Andorra (L'A) i Partit Socialdemocràcia (PS) "dona una clara posició d'SDP en l'escenari polític". D'aquesta manera, lluny de veure aquest acord com una rivalitat a l'hora d'atreure vots, el líder d'SDP s'ha mostrat positiu perquè diu que el seu partit es manté en el centreesquerra progressista i es demostra que no fan aliances per anar a "buscar llocs de representació". Pel que fa a les llistes parroquials, s'ha anunciat la convocatòria dels comitès locals del partit perquè analitzin l'oportunitat d'articular candidatures i s'obre la porta a forjar llistes que vagin més enllà de les sigles progressistes. "Allà on les fem estem disposats a fer una convergència amb altres persones independents", ha apuntat, descartant qualsevol apropament a PS o L'A.

stats