Política 14/06/2019

Junts per la Seu i ERC es reparteixen l'alcaldia

Jordi Fàbrega serà alcalde des d'aquest dissabte i per un període de 27 mesos, mentre la resta de legislatura ho serà Francesc Viaplana

Acn
3 min
La fotografia conjunta dels representants de Junts i ERC. / ERC

LA SEU D'URGELLJunts per la Seu (JxCat) i ERC han segellat aquest divendres un pacte de govern per a l'ajuntament de la capital alturgellenca, el qual convertirà a Jordi Fàbrega en alcalde aquest dissabte per un període de 27 mesos. Mentre, la resta de legislatura l'encapçalarà al consistori el republicà Francesc Viaplana i tots dos alcaldables ocuparan de forma alterna, en el període en què no estiguin al capdavant de l'ajuntament, una tinença d'alcaldia d'Administració i Governació. L'acord entre les dues formacions també s'aplicarà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i, per tant, el càrrec de president l'ostentarà primer un representant electe de JxCat i després un d'ERC, un any i mig abans d'esgotar el mandat.

Fàbrega ha explicat que l'acord amb el qual han arribat amb ERC permet tirar endavant un "govern estable" tant a l'ajuntament com al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i ha dit que totes dues formacions consideren que aplicar la "proporcionalitat" de vots obtinguts als comicis del 26M "és la millor eina per traspassar la voluntat del poble sortida de les urnes". També ha afirmat que el pacte no "tanca la porta" a dialogar amb la resta de partits polítics amb representació a totes dues institucions.

Mentrestant, Viaplana ha volgut deixar clar que volen "treballar plegats" amb els nou regidors que sumen les dues formacions al consistori (cinc de JxCat i quatre d'ERC) com amb els quinze representants de l'ens comarcal (nou de JxCat i quatre d'ERC). També ha definit com a "sòlid" i "basat en la voluntat popular" el govern que conformaran a les dues administracions i, en el cas de l'ajuntament, ha afegit que l'objectiu és que es "pensi en la Seu i Castellciutat i no en el partit polític de cadascú".

Les dues formacions han destacat que els seus programes electorals tenien una coincidència superior al 80 per cent i que, en clau catalana, tots dos partits defensen "els drets i les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans de Catalunya i de tota la Unió Europea". D'entre els principals reptes que s'han marcat per aquesta legislatura al capdavant del consistori de la capital alturgellenca en destaquen la implantació del grau universitari d'INEFC, crear pisos assistits i places de residència per a la gent gran, revitalitzar el centre històric de la ciutat amb un pla de xoc per a l'obertura de nous negocis o definir un pla d'usos de l'edifici de les Monges com a equipament educatiu, entre d'altres,

Pel que fa a l'estructura del cartipàs municipal, a banda del repartiment "proporcional" del càrrec d'alcalde i una tinença d'alcaldia, n'hi haurà quatre més. D'aquesta manera, Mireia Font repetirà al davant de Promoció Econòmica, Ocupació i Turisme, mentre que Marian Lamolla assumirà una de Ciutadania. L'àmbit d'Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient anirà a càrrec de Joan Gurrera i el de Serveis Educatius, Infants i Jovent serà per Carlos Guàrdia. En el cas del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, encara no se n'ha fixat la distribució, tot i que s'ha acordat que dues vicepresidències les ostentarà JxCat i una tercera serà per a ERC.

Compromís i la CUP lamenten que no s'hagi apostat per un canvi de govern

Per la seva banda, des de Compromís X La Seu, a través d'un comunicat, valoren l'acord de governabilitat entre JxCat i ERC com un pacte que "dona l'esquena" a la ciutat i "amaga el fracàs electoral" d'aquestes formacions. En aquest sentit, consideren que els republicans estan oferint "tot el poder" als "hereus" de l'antiga CiU amb la finalitat de repartir-se el mandat i, han afegit, "mantenir la teranyina d'interessos creats a l'entorn de l'ajuntament, l'hospital i el Consell Comarcal". Des del partit també han anunciat que faran una oposició "ferma i constructiva" amb l'objectiu d'aconseguir una "àmplia majoria" en els pròxims comicis municipals.

Per la seva banda, l'alcaldable de la CUP al consistori de la capital alturgellenca, Xènia Antona, ha lamentat que ERC hagi fet un "apropament cap a la dreta", permetent que hi hagi una "continuïtat" en el govern i no un "canvi real". A més, ha explicat que el seu partit volia explorar una aliança amb els republicans, tenint en compte que tant ells com la seva formació havien incrementat el nombre de vots i regidors. En el cas de JxCat i Compromís, ha dit que les seves "discrepàncies programàtiques" impedien poder arribar a cap acord.

stats