Política 26/09/2014

L’accés a la nacionalitat, la inversió estrangera i els drets socials centren el debat de les primàries del PS

Els dos candidats, Pere López i Alexandre Rossell, han celebrat un debat públic per exposar les seves propostes

Ana
2 min
Rossell i López durant el debat de primàries / M.C.(ANA)

Andorra la VellaEls dos candidats que competeixen per representar el Partit Socialdemòcrata en les pròximes eleccions han celebrat aquest dijous un debat públic en què han exposat les seves propostes i han respost les preguntes dels assistents. Entre els temes més destacats hi ha la flexibilització de l'accés a la nacionalitat, la diversificació econòmica amb inversió estrangera i la protecció dels drets socials. Tant l'actual primer secretari del PS, Pere López, com el seu oponent, Alexandre Rossell, han coincidit en la majoria de qüestions encara que amb algunes mesures diferents. Tots dos han destacat el procés d'obertura del partit i el bon funcionament del procés de primàries que acaba aquest dissabte.

Els candidats han exposat propostes en l'àmbit econòmic, social, cultural o de model d'Estat, entre altres. En el primer camp, la inversió estrangera ha centrat el debat. Per Rossell cal ''liberalitzar de veritat'' aquesta opció i fer un ''marc jurídic creïble''. Ha parlat d'anar a buscar capital de fora ''de manera agressiva'' però cercar empreses ''que aportin desenvolupament'' i en sectors que encara no siguin presents al país. Segons López, l'aposta implica invertir en l'energia renovable i iniciatives en nous sectors relacionats amb el medi ambient amb els quals es podria obrir una via de finançament privilegiat. També ha apuntat que la inversió en equipaments ha de servir per recuperar edificis històrics per a usos culturals, museus, etc.

López i Rossell han coincidit en modificar els tributs del sistema bancari. Per al primer, un IRPF progressiu i per trams faria que els que més tenen també paguessin més, mentre que per al segon cal implementar un impost sobre les grans fortunes.

Pel que fa al bloc social, la llei de la CASS ha estat una de les més criticades. Pere López ha manifestat que alguns aspectes de la modificació de la Llei de la CASS i de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, com les pensions que depenen del pressupost o la reducció de les pensions d'invalidesa, s'han de derogar i altres mesures s'han de canviar. Alexandre Rossell ha afirmat que s'està reformant el sistema de seguretat social per afavorir les assegurances privades i ha proposat apujar el sou mínim.

En el darrer bloc, de tema lliure, la nacionalitat, el matrimoni entre persones del mateix sexe i la despenalització de l'avortament han portat al punt més distant entre els dos candidats. Tots dos han coincidit en abaixar l'accés a la nacionalitat andorrana fins als 10 anys, i Rossell fins i tot als 5 anys. A més, aquest darrer, ha fet èmfasi en la necessitat de permetre la doble nacionalitat. Amb tot, sobre els drets socials, Pere López ha considerat que cal obrir el debat sobre el coprincipat sense que hi hagi un ''enfrontament'' amb cap de les estructures d'Estat i ''si hi ha demanda social'' valorar quines conseqüències tindria un canvi en el sistema educatiu, sanitari, etc. En canvi, Alexandre Rossell ha apostat per ''legislar com si no hi hagués copríncep''. ''Serà incompatible un cap d'Estat en un lloc on hi ha avortament'', ha avisat.

Altres propostes que han sortit són les de gravar els locals buits, fer una llei electoral proporcional pura de Rossell o fer una ''veritable llei de delimitació de competències'' o obrir el debat sobre el vot dels residents a les comunals de López. Tots dos han coincidit en el fet d'elaborar primer un programa i després les possibles llistes.

stats