Política 13/10/2015

Ld'A presentarà una proposició de llei per regular l'accés als secrets d'Estat

El president suplent, Jordi Gallardo, diu que en funció de l'acceptació que tingui la iniciativa es plantejaran si continuen a la comissió de vigilància sobre l'afer BPA

M.t.
3 min
Els liberals Jordi Gallardo i Judith Pallarés en roda de premsa / M.T.

Andorra la VellaEl president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, acompanyat de la consellera general Judith Pallarés, han comparegut aquest dimarts per anunciar que durant aquest període de sessions presentaran una proposició de llei per regular l'accés als secrets d'Estat. La iniciativa es tirarà endavant després que, en el marc del debat d'orientació política, no s'acceptés la proposta de resolució que instava el Govern a regular aquesta qüestió. Gallardo ha indicat que l'objectiu és que tots els consellers generals electes puguin tenir accés a la informació que necessiten per fer la seva feina, sobretot en el cas de la crisi de BPA, sempre sota les premisses de confidencialitat i discrecionalitat.

Actualment, segons el conseller liberal, el Reglament del Consell General dóna peu a diferents interpretacions, "però si s'interpreta a favor de la transparència aquesta informació es podria compartir". En canvi, considera que "estem en una legislatura opaca i es menysté el rol del Consell General".

Comissió de vigilància, pèrdua de temps?

Jordi Gallardo ha anunciat que el seu grup parlamentari, de la mateixa manera que ha fet SDP, s'està plantejant seriosament si continuar o no a la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera. Considera que "les aportacions orals per a nosaltres no són suficients", i ha lamentat que l'INAF no els hagi facilitat cap documentació i que les actes de la UIFAND, fins i tot les més recents, no esmentin per a res l'afer BPA.

Amb tot, Gallardo considera que la comissió no és cap simulacre, ja que creuen que pot ajudar a reforçar el sistema financer i que les compareixences han aportat elements de reflexió. També ha anunciat que de moment esperaran els fruits de les properes compareixences, a càrrec del Govern, i que també tornaran a demanar una segona compareixença de l'INAF i la UIFAND. "Volem donar un marge de confiança", però "si no es pot fer la tasca, ens veurem forçats a deixar la comissió".

Encara en relació a la crisi de BPA, Gallardo ha dit que "no volem ser malpensats", però que creuen que abans del 13 de desembre no se sabrà res ni de l'auditoria ni del procés de venda de l'entitat pont. De la seva banda, la consellera Judith Pallarés, ha lamentat que amb una qüestió tan seriosa es vulgui "fugir d'estudi" i assegurar que ja està encaminat, "quan encara no sabem per què s'ha produït ni si afectarà algú més". Per Pallarés, se li està restant importància "en part per una qüestió electoralista i en part perquè no se li qüestioni res al Govern".

"Si la reforma laboral no es podia fer abans, és perquè està pensada per acomiadar persones"

D'altra banda, el grup parlamentari liberal també ha volgut valorar alguna de les propostes anunciades pel cap de Govern durant el debat d'orientació política. D'una banda, pel que fa a la reforma laboral, Gallardo considera que DA no ha entès les necessitats del mercat laboral i "si afirmen que no es podia fer abans és perquè és una reforma només pensada per acomiadar persones". En aquest sentit, considera que s'han perdut quatre anys en què s'haguessin pogut crear més llocs de treball, perquè "les reformes laborals estan pensades per a això".

El grup parlamentari liberal també està preocupat pel fet que ja tinguin un esborrany i ara vulguin parlar-ho amb la patronal i els treballadors, però sí que veuen positiu que es pugui fomentar la negociació entre les dues parts. Pel que fa a la possibilitat que es pugui abaratir l'acomiadament, Gallardo ha dit que encara no han valorat aquesta qüestió, però que en tot cas "no provocaria més comiats" perquè ja s'han perdut milers de llocs de treball durant la crisi, i que creu que s'ha d'apostar per alinear-se amb la resta de països.

L'augment de les cotitzacions, "recurs fàcil que no soluciona res"

Finalment, en relació a la pujada de les cotitzacions, Jordi Gallardo considera que aquesta mesura desautoritza el pla que està elaborant la ministra de Salut i que, per tant, "demostra la incapacitat del Govern per fer front al dèficit sanitari". En aquest sentit, ha qualificat la proposta de "recurs fàcil que no soluciona res" i ha augurat que "ens trobarem que aniran augmentat les cotitzacions al llarg de la legislatura". També en aquest cas ha criticat que primer s'anunciï la mesura i que posteriorment es vulgui parlar amb els agents implicats, qualificant-ho d'"operació de màrqueting".

stats