Política 22/06/2015

L'heliport nacional estarà a punt el 2017

El ministre Alcobé anuncia que abans d'acabar l'any ja se sabrà si s'ubica a Engolasters o a la Comella

Ana
3 min
Jordi Alcobé durant la roda de premsa / G.LL.T.

Andorra la VellaL'heliport nacional entrarà en funcionament "a principis o mitjans del 2017". Així ho ha assegurat el ministre d'Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, durant la presentació de les línies estratègiques del seu ministeri, aquest dilluns al matí. El ministre també s'ha referit al projecte de simplificació dels tràmits electrònics i a la creació de la plataforma per tal de realitzar-los de forma digital. A finals de juny ja se'n podran fer i pagar quatre, a la tardor se n'afegiran uns quants més i està previst que durant el 2016 es completi aquest gruix de tràmits on-line.

Alcobé ha explicat, tal com ja va apuntar en una roda de premsa anterior el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, que el Govern treballa amb dues ubicacions possibles: una a la Comella i una altra a Engolasters. Per tal de definir quin dels dos terrenys és el més adequat es realitzaran estudis aerològics, d'entorn urbanístic i de moviment de terres.

A finals del 2015 ja s'haurà triat el terreny, el primer trimestre del 2016 es licitarà la construcció i el segon trimestre es farà el concurs per a la concessió de la gestió de les línies regulars, amb l'objectiu que entri en funcionament el 2017.

Diàleg amb els veïns

Pel que fa al rebuig que pugui ocasionar amb els veïns de la zona on s'acabi instal·lant l'equipament, Alcobé ha deixat clar que el projecte "requerirà comunicació" i que, en tot cas s'apostarà per la proposta que combini millor les necessitats de la infrastructura amb un menor impacte sobre les zones habitades properes.

Altres aspectes que ha destacat com a prioritaris en l'àmbit del transport són l'elaboració d'un nou pla Engega de cara al 2016, destinat, en aquest cas als vehicles elèctrics. Alcobé ha assegurat que més endavant es podran donar més detalls, però ha deixat clar que es vol impulsar "un projecte molt ambiciós" que podria convertir el Principat en un referent en aquest àmbit.

Pel que fa a l'estació nacional d'autobusos, no ha volgut oferir una data tan concreta com amb l'heliport, però ha assegurat que "no estarà a punt abans d'almenys un any o un any i mig". Com ja va apuntar Torres, ha assenyalat que es treballa amb la premissa que l'estació es construirà als terrenys que hi ha a l'inici de la carretera de la Comella, que el Comú d'Andorra la Vella va cedir al Govern amb aquest objectiu.

Tot i això, ha apuntat que si el projecte no s'adapta a aquest espai, es demanarà al Comú de la capital si disposa d'altres terrenys. Alcobé ha indicat que la zona que es preferiria aleshores seria la de l'avinguda de Tarragona.

Encara en l'àmbit dels transports, el ministre ha donat a conèixer que el setembre del 2016 ja s'hauran licitat i adjudicat les noves concessions de les línies de bus exprés així com les de bus interurbà. Ara es definiran les millores que cal implementar per fer-les més eficients i pràctiques per als usuaris, i no es descarta eliminar recorreguts que estan solapats o bé incorporar-ne de nous que es creguin necessaris.

En relació a l'altre gran àmbit del seu ministeri, Alcobé ha posat èmfasi en el projecte que preveu millorar la relació entre l'Administració pública i l'administrat, que passa per reforçar l'atenció presencial –de moment amb una prova pilot que permetrà allargar l'horari del Servei de Tràmits-, de l'atenció telefònica i de les xarxes socials i, finalment, de l'administració electrònica.

Quatre tràmits on-line a partir del 29 de juny

Així doncs, ha avançat que el proper 29 de juny ja es posarà en marxa el nou portal www.e-tramits.ad , a través del qual es podran fer i pagar els primers tràmits on-line, tant del Govern com dels comuns. De moment, es podran demanar el certificat de residència, el de no deute amb el Govern, amb el Comú i el certificat de convivència.

També es podran consultar els tràmits que ja s'han fet, els vehicles que l'usuari té al seu nom, els deutes pendents amb l'administració o les dades electorals.

En una segona versió, prevista per a la tardor, ja s'incorporaran més tràmits, i Alcobé n'ha avançat alguns, com ara la possibilitat de modificar la domiciliació bancària del transport escolar, els certificats d'alta, baixa o exportació de vehicles, o el certificat de silenci administratiu positiu o negatiu en l'àmbit del comerç.

L'objectiu és que la versió del 2016 ja incorpori un paquet més gran de tràmits disponibles i que, en un termini de tres anys, la majoria de gestions ja es puguin fer de forma electrònica.

stats