Política 23/10/2018

Liberals exigeix que el Govern aclareixi l'afer del lliurament de dades a l'ambaixada espanyola

Consideren que si es van fer sense una comissió rogatòria que ho emparés s'estaria davant d'uns fets "gravíssims" que han de ser explicats sense dilacions

M. F. / M. M.
2 min
Els tres consellers del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés, Jordi Gallardo i Ferran Costa, aquest dimarts a la tarda en la roda de premsa que han ofert. / M. M.

Andorra la VellaLa setmana passada des de Liberals d'Andorra ja s'alertava sobre la suposada filtració de dades referents a Banco Madrid que hauria tingut lloc el 24 de març del 2015 a l'ambaixada espanyola, un fet que els va motivar a presentar una pregunta al Govern que haurà de ser resposta el 8 de novembre en seu parlamentària. Noves informacions aparegudes, que assenyalen que aquest lliurament de dades a la seu diplomàtica s'haurien produït sense que hi hagués la corresponent comissió rogatòria que l'emparés ha fet que des de Liberals hagin mostrat un posicionament més contundent. Exigeixen que s'expliquin els fets, sense dilacions, ja que els qualifiquen de "gravíssims" i creuen que calen "explicacions ja" i que no s'esperi fins al 8 de novembre. Si aquestes informacions són certes, ha destacat el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, i les explicacions que es donen des de l'executiu no són "creïbles", es demanaran, fins i tot, dimissions.

Gallardo ha posat en relleu que la documentació apareguda demostraria que el buidatge de dades de Banco Madrid i dirigit a les autoritats judicials espanyoles s'hauria fet sense la corresponent comissió rogatòria internacional, ja que aquesta hauria arribat "a deshores, tard i només per donar validesa a uns fets consumats".

"Exigim que el Govern actuï", ha emfasitzat Gallardo, ja que si aquestes informacions són falses demanen que hi hagi una comunicació oficial per part de l'executiu que serveixi per defensar "l'honorabilitat" de l'estat, la separació de poders i la sobirania d'Andorra. En aquest sentit, ha manifestat que volen donar "el benefici del dubte" al Govern i creuen que s'han d'explicar però també ha recordat que en la sessió de control del 14 de maig del 2015 i a preguntes de Gallardo, el cap de Govern va afirmar que aquestes actuacions van tenir lloc en seu judicial i amb l'assistència d'un secretari judicial, una versió, ha defensat, que contradiria les notícies ara aparegudes. I creuen que no només hauria de donar explicacions el Govern andorrà sinó també l'espanyol, tenint en compte que aquest buidatge de dades hauria tingut lloc a l'ambaixada espanyola.

De fet, ha insistit, que de ser certes, es demostraria que aquesta obtenció de dades va ser un procediment "nul i il·legal" i també evidenciaria la "connivència" entre les autoritats judicials i polítiques. "Això demostraria que no hi ha separació de poders i que el Govern no fa respectar la sobirania del país", ha etzibat Gallardo.

Davant aquesta situació el president del grup parlamentari liberal ha defensat que no volen ser-ne "còmplices" la qual cosa els porta a "alçar la veu" i dir que "ja n'hi ha prou", ja que creuen totalment necessari que s'aclareixin aquests fets. En aquest sentit, ha concretat que la seva insistència no té a veure amb d'altres interessos que se'ls vulgui atribuir i ha dit que es tracta de la "defensa de la sobirania del país" i de la tasca de control parlamentari. I és que creuen que per part del Govern "no pot haver-hi silenci" i el tractament d'aquest tema com si fos una qüestió "menor". "Amagar el cap sota l'ala no és ni seriós ni responsable" ha remarcat i tot i que donen al Govern el "benefici del dubte" creuen que ha de "donar la cara". De fet, han lamentat la "deixadesa" de l'executiu

stats