Política 25/08/2016

Liberals i SDP es mostren crítics amb les paraules de Saboya

Titllen les declaracions del ministre com a "paradoxals" o "inacceptables"

ARA Andorra
2 min
Membres dels tres grups de l'oposició parlen entre ells abans de la sessió de Consell General d'aquest dijous

Andorra la VellaLiberals dAndorra i Socialdemocràcia i Progrés s'han mostrat molt crítics amb les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i també amb l'actitud del Govern, no només quan va ser sabedor dels fets relatats per Higini Cierco sinó també en la gestió de tot l'afer i en la comunicació amb els grups parlamentaris.

Així, el conseller general de Liberals d'Andorra Ferran Costa ha manifestat que les declaracions del ministre són "previsibles i paradoxals". D'aquesta manera, creu que el Govern torna a mostrar "una total opacitat" i lamenta que si eren coneixedors d'aquests fets no s'hagués actuat d'alguna manera i tampoc no s'hagués comunicat als grups parlamentaris en les diferents ocasions en què se'ls ha demanat informació sobre l'afer BPA.

Costa ha insistit en què es tracta d'un fet "inèdit i d'una gran magnitud i gravetat" i ha remarcat que esperen que qui doni resposta sigui el cap de Govern. Sobre la previsibilitat de les declaracions, ha afegit que una vegada més el Govern "mareja la perdiu, confon l'opinió pública i llença pilotes fora". És més, ha manifestat que en aquest cas el que s'està "avaluant" no és si sabien o no que aquestes amenaces havien existit sinó si hi va haver "ingerències, extorsions a súbdits andorrans" ja que creuen que això posa en entredit la sobirania del país.

Davant aquestes manifestacions de Saboya, des de Liberals tornen a reiterar la seva postura que l'Executiu doni explicacions i no descarten demanar dimissions.

De la seva banda, el conseller general d'SDP, Víctor Naudi, ha titllat les declaracions de Saboya "d'inacceptables" ja que, ha afegit, no pot afirmar que les amenaces van ser notificades al Govern "en una conversa informal" enmig de la crisi que es vivia en aquells moments arran de la nota del FinCEN. "És una irresponsabilitat total", ha remarcat Naudi, afegint que el Govern hauria d'haver assumit "les seves responsabilitats" i actuar davant els fets que Cierco els va manifestar "informant la fiscalia i demanant al Govern espanyol" explicacions al respecte. És més, Naudi ha posat en dubte que en els contactes entre el cap de Govern i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, no s'hagués abordat aquesta qüestió i exigeix explicacions ja que considera que hi ha hagut una "pèrdua de credibilitat per al país". És més, conclou que el Govern no va defensar "l'interès públic general" i demana explicacions per part de Martí destacant que els fets són "prou greus" com per exigir responsabilitats, tot i que volen esperar a fer-ho a conèixer els arguments de Martí.

stats