Liberals abandona la 'comissió BPA' perquè ha estat "un fracàs"

El grup argumenta que no s'ha pogut obtenir cap informació rellevant i que ja es poden redactar les conclusions, que seran "supèrflues" i "genèriques"

El grup parlamentari liberal ( GPL ) ha anunciat aquest dimecres al matí a la Sindicatura que abandona l'anomenada 'comissió  BPA ', la comissió especial de vigilància i prevenció de risc de l'estabilitat financera, perquè no ha assolit els objectius que es van marcar en la seva creació, el juny del 2015. De fet, el president del  GPL , Jordi  Gallardo , ha reconegut que la comissió "ha fracassat".

Des que es va constituir, hi ha hagut 22 compareixences a la comissió per tractar un dels principals objectius per la qual es va crear: l'anàlisi de la 'crisi  BPA ' i si van funcionar els sistemes de seguretat i de detecció de riscos. El 2015 hi va haver deu compareixences; el 2016, vuit, i l'any passat, només quatre; a més, des del juny passat que no es convocava els membres de la  comissió . Fa dues setmanes es van reprendre les reunions, i aquest dimecres se n'ha celebrat una altra, amb la compareixença del ministre de Finances, Jordi Cinca.

Gallardo  ha exposat que en totes les compareixences,  " ni la  INAF , ni la  Uifand , ni el Govern, ens han facilitat informació clau per entendre el perquè del  ' cas  BPA' " . L'argument ha estat que és informació "confidencial". Per tot això, el  GPL  entén que les conclusions que s'obtindran  del treball  de la  comissió especial seran "genèriques" i "supèrflues". Els membres de la  comissió  no han tingut accés a documentació rellevant com, per exemple, l'informe de la  INAF  que va motivar la intervenció de  BPA .

Els liberals també han entonat el 'mea culpa', ja que van instar a la creació de la comissió, però des de fa mesos s'han adonat que no està servint per a res.  Gallardo  ha comentat que fins ara no s'han sentit "lliures" per deixar la comissió, tot i que no ha volgut jutjar els seus excompanys de grup, els cinc membres que van   passar  al grup mixt fa uns mesos.

En una roda de premsa celebrada aquest dimecres al migdia,  Gallardo  i la consellera Judith Pallarés han insistit que, amb totes les compareixences, ara la comissió ja està a punt per redactar les conclusions i presentar-les al Consell General. Liberals ho vol fer durant el primer període de sessions de l'any, però tem que no s'entraran fins a la tardor, un període en què les eleccions generals estaran massa a prop. Amb tot, encara que hagin deixat la comissió especial, els liberals participaran en la redacció de les conclusions.

Pallarés  ha afegit que ara que s'està preparant la reforma del reglament de funcionament del Consell General, també es té en compte la regulació i el reforç del paper de les comissions legislatives, perquè puguin accedir a informació confidencial i ser resolutives.

A part d'analitzar el 'cas  BPA ', la  comissió  també es va crear per parlar de la possibilitat que Andorra entri a formar part del Fons Monetari Internacional (FMI) i si ha de disposar d'un prestador d'última instància. Els membres liberals de la comissió,  Gallardo  i  Pallarés , han constatat que el Govern segueix "el seu full de ruta", i que els assessors de l'executiu i els assessors de la  comissió  no n'han   parlat ; per tant, consideren que la comissió especial no té cap sentit, ja que aquests temes es poden tractar a la comissió legislativa de Finances.  Precisament , de l'FMI i altres organismes internacionals n'ha parlat el ministre Cinca en la compareixença d'aquest matí.

Transferències i esmenes a la llei de l' INAF

D'altra banda,  Gallardo  ha respost les acusacions del cap de Govern, Toni Martí, d'incoherència perquè el  GPL  ha anunciat una esmena a la totalitat al projecte de llei de modificació de la llei de transferències comunals. El president del grup ha clamat que no cedirà a cap pressió de Martí, i que els liberals només decidiran el seu sentit del vot segons les  conclusions  de l'informe jurídic que han encarregat, i després de consultar-ho amb el partit i els consellers liberals comunals. El GPL també ha anunciat que ha presentat 21 esmenes a la llei de la INAF, que es troba a tràmit parlamentari, amb l'objectiu d'aconseguir "una millor comprensió del text i clarificar les competències de la INAF i de la direcció". Gallardo ha considerat que s'aconseguiran diverses transaccions amb el grup demòcrata.