Política 06/12/2017

Liberals no vol canviar el model d'Estat només per legalitzar l'avortament

La consellera Pallarès recorda que les dones poden interrompre l'embaràs en altres sistemes sanitaris

Ara Andorra
2 min
La nova executiva de Liberals d'Andorra, en una foto del 2015. / M. T.

Andorra la VellaMentre les dones puguin anar a avortar fora d'Andorra sense problemes, no cal que el país legalitzi la interrupció voluntària de l'embaràs ja que afecta directament el model d'Estat, un coprincipat de 700 anys. És l'opinió de Liberals d'Andorra que, tot i que està a favor de regular l'avortament, no ho considera una prioritat, o almenys un tema tan urgent com per plantejar el debat de canviar el model d'Estat. "Sí, és una hipocresia social, perquè l'avortament està cobert", ha argumentat aquest dimecres la consellera liberal Judith Pallarès.

El comissari dels drets humans del Consell d'Europa ha emès aquest dimarts un informe en què insta a tots els estats membres a regular l'avortament, i es refereix concretament a Andorra, que és un dels dos únics estats membres que el prohibeixen absolutament. La Constitució defensa el dret a la vida en totes les seves fases i el copríncep episcopal rebutja la possibilitat de permetre la interrupció de l'embaràs. "Tenim una estructura d'Estat que ens posa en aquesta situació", ha argumentat Pallarès. "Nosaltres estem d'acord en regurlar-ho, però no és el moment de discutir el model d'Estat perquè l'avortament està cobert", ha raonat.

La llista gris

D'altra banda, la consellera liberal ha defensat que s'està treballant a "passos accelerats" per aconseguir la plena homologació fiscal internacional. La reunió de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), l'Ecofin, ha decidit aquest dimarts deixar Andorra fora de la seva llista negra de paradisos fiscals però l'ha inclòs a la grisa, juntament amb uns altres 46 països que han demostrat la seva voluntat d'impulsar mesures per cooperar fiscalment. "Per sortir de la llista negra hem avançat, però ara hem de treballar més per sortir de la gris", ha dit Pallarès.

De fet, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha valorat de manera positiva que l'Ecofin no hagi inclòs Andorra en la llista negra i que estigui en una llista grisa “o de trànsit” en la qual hi és arran “d’un aspecte puntual” com són els règims especials. Aquest punt ja està en vies de solució amb la modificació de la llei de l’impost de societats que el Govern va aprovar el mes de juny i que es troba en tràmit parlamentari.

Candidats liberals

Quant als candidats a cap de llista de Liberals d'Andorra –el termini per presentar-se acaba aquest divendres–, Pallarès ha assegurat no saber-ne res, però ha garantit que ella no en serà una. En tot cas, ha puntualitzat que Liberals d'Andorra s'ha de presentar en solitari a la circumscripció nacional, "perquè tenim un projecte clar, nostre, que està ben definit, i no sempre el que es creu que suma ho fa, de vegades, pot restar".

En canvi, a l'hora de dissenyar les candidatures territorials no es tanca a pactes o acords amb d'altres formacions, però "depèn dels comitès parroquials".

stats