Política 19/10/2018

Liberals aposta per fer consultes populars sobre l'avortament o la doble nacionalitat

El partit liderat per Jordi Gallardo insisteix en la preocupació arran de les possibles filtracions relacionades amb el 'cas BPA' i demana “saber la veritat d'una vegada per totes”

M. M.
3 min
Els dos representants liberals durant la compareixença aquest divendres al migdia a la seu del partit. / M. M.

Andorra la Vella“Tothom evoluciona i no ens podem tancar”. Així de clar s'ha expressat el secretari general de Liberals d'Andorra (L'A), Amadeu Rossell, quan se li ha qüestionat sobre la penalització de l'avortament al Principat. “El papa Francesc ha fet un gir de 180 graus de l'església i si han estat capaços d'arribar acord pels nomenaments dels bisbes a la Xina aquí per què no podem arribar a acords?”. Davant d'aquestes paraules el secretari general ha apuntat que la voluntat del partit, si governen la següent legislatura, és la de “donar la paraula al poble perquè decideixi sobre tirar sobre temes rellevants pel país”.

El secretari de Relacions Institucionals de L'A, Valentí Martí, ha estat una mica més concret. “El que pretenem és activar les consultes populars, perquè les dimensions del país ho permeten”, ha apuntat, a la vegada que ha recordat que a Andorra no s'activa un referèndum des de la Constitució. Lligat amb aquesta proposta, els dos representants han acceptat que caldrà dur a terme un debat “més plural” i a fons per saber quines conseqüències podria tenir una decisió al tomb de l'avortament decisió pel sistema de coprincipat. Martí ha anat més enllà i ha apuntat que aquest seguit de consultes populars no només estan pensades per la qüestió de l'avortament, sinó també per decidir sobre si cal implementar la doble nacionalitat o sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Tant Martí com Rossell han volgut deixar clar que aquesta nova postura en relació a l'avortament, més flexible que abans, no té cap relació amb els pactes electorals que s'estan gestant amb el Partit Socialdemocràcia (PS). Precisament en aquest sentit, el secretari general ha augurat que “hi haurà més parròquies on pactem que no pas on no aconseguim trobar acord”, apuntant així que s'assolirà l'entesa en quatre dels set territoris. De moment, els comitès locals liberals d'Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Encamp ja han validat la possibilitat d'arribar a acords amb el PS de cara a les properes eleccions generals de març o abril. Rossell també ha assenyalat que la formació blava intentarà estar present a les set parròquies “amb acord o sense” perquè “qui aspira a governar així ho ha de fer”.

“La veritat d'una vegada per totes”

Segons ha publicat aquest divendres el mitjà digital eldiario.es, el cap de Govern, Toni Martí, es va reunir, l'1 d'agost del 2014, amb el secretari d'Estat de Comerç del Govern del Partit Popular, Jaime García-Legaz, per parlar de la fortuna que la família Pujol (expresident de la Generalitat de Catalunya) tenia dipositada i sense declarar en una entitat bancària andorrana. La discreta trobada, que no va ser oficial, va tenir lloc en un hotel de Soldeu i, segons les fonts governamentals han dit al mitjà espanyol, va servir per tractar la Llei del Joc que estava preparant Andorra. Al dinar de treball també hi va assistir l'aleshores ministre de la Presidència, Antoni Riberaygua. L'exalt càrrec de Rajoy, aleshores el president espanyol, també ha garantit que es va tractar d'una jornada de feina, i que no es va parlar dels Pujol. Amb tot, tan sols una setmana abans s'havia fet públic que Pujol tenia diners amagats a Andorra.

Arran d'aquesta nova filtració i després que les explicacions del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, no hagin convençut al partit liberal han exigit a l'executiu “saber la veritat d'una vegada per totes”. El patit també vol esclarir si, tal com s'indica en alguns rotatius, el passat 24 de març de 2015 s’haurien filtrat dades de BPA / Banco Madrid des de l’ambaixada espanyola, liberals ha demanat durant una reunió amb l’agregat d’interior a la qual van assistir dos alts responsables informàtics de l’entitat bancària amb un disc dur d’alta capacitat. “Les amistats són perilloses i a vegada una imatge val més que mil paraules”, ha deixat anar Rossell en referència a la possible trobada entre Toni Martí i el govern espanyol.

El dos representants de L'A han demanat que s'expliqui si els procediments en la possible filtració d'informació van ser els correctes i també han reclamat que s'actuï en conseqüència perquè “la sobirania del país no torni a estar atacada”. “Ens preocupa la nebulosa que hi ha al tomb de tot el 'cas BPA'”. En referència a reclamar possibles dimissions, tal com va demanar el president de Liberals, Jordi Gallardo, Valentí Martí l'ha contradit i ha apuntat que la legislatura “ja està més que esgotada i demanar dimissions és absurd”.

stats