Política 16/05/2018

Liberals confirma que descarta SDP per al pacte parroquial

Amadeu Rossell explica a RTVA que les converses per fer llistes territorials només es tenen amb el PS

E. J. M.
2 min
El secretari general de Liberals d'Andorra, Amadeu Rossell, durant l'entrevista d'aquest dimecres al matí a RTVA. / RTVA

Andorra la VellaEl secretari general de Liberals d'Andorra (L'A), Amadeu Rossell, ha confirmat que només mantindran amb el Partit Socialdemòcrata (PS) les converses per elaborar unes possibles llistes parroquials per a les pròximes eleccions generals i, per tant, Socialdemocràcia i Progrés (SDP), queda "fora del pacte". "Ens hauria agradat l'entesa amb tots els partits polítics, perquè creiem en la suma, però, de vegades en política no és possible, tries, i hem triat un altre camí. És normal que se senti enfadat", ha manifestat Rossell sobre el president d'SDP, Jaume Bartumeu, que fa mesos va demanar una entesa a les llistes territorials amb el PS i Liberals. El secretari general ha subratllat que la decisió s'ha pres per un tema "de bona sintonia". Rossell ho ha dit durant l'entrevista que aquest dimecres al matí li han fet al programa 'Ara i aquí', de Ràdio Nacional.

Tot i que l'executiva de Liberals d'Andorra va acordar la setmana passada d'iniciar les converses amb el PS, la voluntat s'ha traslladat als comitès parroquials, que tenen l'última paraula. De fet, aquest dimecres a la nit hi ha una reunió de poble dels liberals a Encamp, amb la presència dels consellers comunals i dels tres consellers generals.

Rossell ha puntualitzat que, si el pacte prospera, PS i Liberals presentaran les seves llistes i el seu programa a la llista nacional per separat, però buscaran els temes de consens en les llistes parroquials. El secretari general dels liberals ha posat alguns exemples per als punts convergents: "Seguretat jurídica, transparència, responsabilitat social, Europa i comerç, més un tema parroquial".

En tot cas, si la fórmula funciona, els dos consellers que sortirien escollits de cada llista parroquial, anirien als grups parlamentaris corresponents: un al grup liberal i l'altre al grup del PS, o al grup mixt, si no obtenen majoria suficient per formar grup. Cada partit té una ideologia i, per tant, els pactes programàtics s'han de fer puntualment per a les territorials. Rossell ha insistit que "és l'hora d'una nova manera de fer política, i hem d'explicar bé el pacte, fer-lo que s'entengui". Amb tot, ha admès que les parròquies que més li preocupen són la Massana i Sant Julià de Lòria.

El secretari general també ha argumentat que un pacte L'A+PS serà "per sumar, no per destruir", i ha assegurat que en cap cas tornaria a una coalició com la que DA va construir el 2011, que va ser "una coalició contra Bartumeu". "No serà un pacte del no, en tot cas, serà contra la manera de fer de DA i el menysteniment cap al Consell General", ha afegit.

Quant a un possible avançament de les eleccions generals, Rossell ha comentat que als comuns els aniria bé, per separar els comicis generals dels comunals, però ho veu poc factible si s'han d'aprovar tantes lleis abans del final de la legislatura. "Hi ha hiperlegislació", ha considerat, però també opina que seria "irresponsable" aturar ara les lleis a tràmit parlamentari, encara que "el ritme de treball del Consell General és infernal". El secretari general liberal ha conclòs que hauria trobat més lògic que Martí fes el debat d'orientació política al juny, i no al setembre, ja que només servirà "per fer balanç i penjar-se medalles".

stats