Política 15/10/2018

Liberals demana explicacions al Govern sobre un suposat lliurament de dades de BPA a Espanya

Els fets haurien tingut lloc a l'ambaixada espanyola a Andorra

Ara
2 min
El màxim responsable del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo durant la roda de premsa d'aquest dilluns. / LIBERALS D'ANDORRA

Andorra la VellaEl Govern haurà d’explicar en la pròxima sessió de control la informació que recullen diversos mitjans de comunicació que indiquen que el passat 24 de març de 2015 s’haurien filtrat dades de BPA / Banco Madrid des de l’ambaixada espanyola durant una reunió amb l’agregat d’interior a la qual van assistir dos alts responsables informàtics de l’entitat bancària amb un disc dur d’alta capacitat.

La pregunta parlamentària registrada per Jordi Gallardo pretén esclarir els dubtes sobre la reunió, que segons els documents publicats, es va allargar unes nou hores. En aquest sentit, el president liberal pregunta al govern “si era coneixedor d’aquesta trobada”. Durant la roda de premsa d'aquest dilluns, Gallardo ha subratllat que “aquest fet és importantíssim, ja que la reunió s’hauria produït un cop BPA ja havia estat intervinguda” i ha afegit que “de complir-se la situació apuntada per la premsa, estaríem parlant d’un procés de perquisició de dades molt dubtós, sense cap mena de garanties respecte d’alguns drets reconeguts per la nostra Constitució”. Ha afegit que una cosa és col·laborar sota paràmetres processals correctes i transparents, i una altra és fer-ho amb nocturnitat, intencionalitat i d'amagatotis".

En aquest sentit, el president liberal ha subratllat que un cop Govern aclareixi el seu paper en aquest episodi “no ens quedaria cap altra situació que demanar responsabilitats i dimissions si l’executiu sabia que es procediria d’aquesta manera, sense presència judicial, ja que estaríem parlant d’una negligència inacceptable”. El màxim responsable del grup parlamentari liberal ha indicat que, de ser totalment certes les informacions, “s’ha tingut un greu menys teniment a la sobirania andorrana per part dels que l’han de defensar”.

Gallardo també ha exposat que “s’hauria incorregut en gravíssimes irregularitats en tot aquest procés, amb actuacions no autoritzades per les autoritats andorranes i sense presència de representants judicials que controlessin quina informació es transferia”. A més, ha lamentat que “això significaria un absolut sotmetiment als dictàmens d’un altre país i, si no es demostra el contrari, una gran humiliació envers Andorra”.

Jordi Gallardo també ha qüestionat que l’executiu encara no hagi sortit a dir res sobre les informacions aparegudes als mitjans de comunicació, ja que “si són falses, cal una resposta immediata del Govern d’Andorra demanant una retracció als mitjans que ho han publicat”. D’altra banda, si són certes “i els responsables polítics fossin coneixedors de l’entrada al país dels agents espanyols i dels seus moviments, que no es van autoritzar fins dies després, llavors també s’han de donar explicacions i valorarem demanar dimissions per aquests greus fets” ha conclòs.

stats