Política 20/03/2017

Liberals vol que el pacient pugui decidir quan aturar el tractament

Han presentat una trentena d'esmenes al projecte de llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica compartida

M.f.
2 min
Els consellers liberals Ferran Costa i Carine Montaner, durant la roda de premsa / M.F.

Andorra la VellaEl grup parlamentari liberal ha presentat una trentena d'esmenes al projecte de llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica compartida, entre les quals destaquen les encaminades al "respecte al rebuig o negativa del pacient" a rebre un tractament i l'atenció espiritual, tal com ha explicat la consellera liberal Carine Montaner.

Així, pel que fa al tractament, es tractaria de permetre que el pacient, al final de la seva vida, pugui valorar si vol o no rebre una determinada medicació i pugui prendre una decisió. D'aquesta manera, segons Montaner, es recull un neguit de la població de poder "acabar la seva vida" de manera "tranquil·la" ja que "hi ha gent que no vol prendre més medicació" si veu que aquesta tampoc no ha de servir per salvar-li la vida.

Quant a l'atenció espiritual, el que es pretén és que hi hagi "un respecte" per la diversitat cultural i que tothom pugui rebre aquesta atenció a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell sempre que no tingui un impacte amb el normal funcionament del centre.

Tant Montaner com el conseller Ferran Costa han destacat que es tracta d'un projecte de llei important ja que "assenta les bases d'un bon sistema sanitari" i, en aquest sentit, han destacat que la història clínica compartida és "essencial" per evitar la repetició d'actes mèdics i, per tant, per controlar millor la despesa. En aquest sentit, han comentat que havien presentat alguna esmena però orientada a millorar el text.

Quant a la proposta del Partit Socialdemòcrata perquè els pares o els fills de persones que es trobin hospitalitzades puguin rebre una prestació com una baixa de maternitat per fer-se càrrec del malalt i que pugui també gaudir d'una suspensió de la feina, des de Liberals han posat en relleu que han d'avaluar aquesta proposta i s'han mostrat favorables, però, al fet que quedi clar en el redactat que es podrà tenir una segona opinió mèdica, tal com pretén el PS.

Ràdio Andorra

D'altra banda, Costa s'ha mostrat satisfet que "de manera unànime" s'hagi pres un acord sobre un text instant al Govern a fer els estudis escaients al llarg d'aquest 2017 per avaluar la idoneïtat que Ràdio Andorra aculli les instal·lacions d'RTVASA. Ha destacat que "no es tracta de penjar-se medalles" i que el que es pretén és que es pugui trobar una utilitat per a aquest edifici i que no s'hi destinin més diners fins que no se sàpiga què s'hi farà.

stats