Política 12/07/2018

Liberals plantegen nous dubtes sobre l'adjudicació a Spai

Demanen al Govern com és que la CASS ha contractat altra empresa per mantenir programari i maquinari d'IBM

M. F.
2 min
El conseller liberal Ferran Costa, durant la roda de premsa d'aquest dijous. / M. F.

Andorra la VellaL'adjudicació directa que la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) ha fet a una empresa per al manteniment del programari i maquinari d'IBM que no és Spai (Societat de programació i anàlisis informàtiques), ha aixecat les alarmes al grup parlamentari liberal sobre la contractació que va fer l'executiu. Per aquest motiu, han presentat una pregunta al Govern, que haurà de ser resposta de manera oral, perquè respongui com es justifica l'adjudicació per part de la CASS a una empresa del país que no és, com Spai, "soci exclusiu" d'IBM, que és el que l'executiu va respondre per justificar la contractació directa d'Spai.

El conseller liberal Ferran Costa ha destacat que hi veuen en aquest afer una "contradicció total i absoluta" i ha afegit que per aquest motiu s'ha presentat aquesta pregunta, amb la voluntat que s'expliqui "una contradicció que és evident". En aquest sentit, ha recordat que el 15 de març la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega, li va respondre (a un seguit de preguntes que ell mateix va formular sobre l'adjudicació directa a Spai del manteniment del programari i maquinari per a aquest any 2018 per un valor superior a 110.600 euros) que era una qüestió que els "imposa IBM". D'aquesta manera, Costa ha incidit en el fet que la ministra justifiqués que aquesta contractació directa a Spai, una empresa amb vincles familiars amb el cap de Govern, era una "exigència" d'IBM. Davant aquesta resposta i l'adjudicació que ha fet la CASS i que ha sortit publicada aquest dimecres al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), als consellers liberals se'ls ha generat un seguit de dubtes quant a l'actuació del Govern. Consideren, tal com ha remarcat Costa, que han "faltat a la veritat" i insisteixen que davant aquesta constatació ells tenen la voluntat de "ser rigorosos", ja que volen "les coses clares" i que la "gestió dels cabals públics sigui cristal·lina". De fet, a banda de la resposta donada pel Govern al Consell General, Costa també ha posat en relleu que en la documentació que els van facilitar hi havia una carta d'IBM, signada un diumenge, en què a diferència del que constava en altra documentació es deia que Spai era un "partenaire" exclusiu d'IBM a Andorra, quan anteriorment s'havia indicat que era "privilegiat".

Quant al fet de quines accions se'n poden derivar en funció de la resposta de l'executiu, Costa ha respost que encara s'està en una fase "massa preliminar" per dir què faran i ha afegit que, de fet, estan "preparats per a qualsevol resposta". Ha conclòs, però, que estaran "a l'aguait" i que un cop tinguin tota la informació l'analitzaran "aprofundidament" i decidiran, llavors, què fer.

stats