Política 21/07/2015

L'informe d'acompliment del conveni dels drets dels discapacitats per al març del 2016

Ferrer ha intervingut en la Comissió Legislativa d'Afers Socials per explicar els principals eixos per a aquesta legislatura

Ana
2 min
Comissió Legislativa d'Afers Socials celebrada aquest dimarts a la tarda./M.B.

Andorra la VellaLa ministra de Sanitat, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha comparegut aquest dimarts a la tarda davant la Comissió Legislativa d'Afers Socials per explicar els principals eixos que té previst dur a terme en aquesta àrea durant l'actual legislatura. Entre les seves prioritats, s'ha fixat la de presentar l'informe d'acompliment de la convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides el 2016, fet que suposarà l'elaboració d'una nova llei de garantia dels drets dels discapacitats i la modificació d'altres normatives generals. Abans, durant el proper mes de novembre, està previst presentar un esborrany d'informe intern per a l'elaboració de mesures urgents, i que també comportarà l'elaboració de la llei de mesures urgents d'adaptació a la convenció. La ministra ha explicat que "aquest informe ens acabarà dient el grau d'acompliment, quines actuacions s'han de fer i quines s'han de prioritzar"

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Legislativa d'Afers Socials, Sílvia Bonet, ha fet una valoració satisfactòria dels objectius presentats per la ministra, tot i que prefereix esperar a la seva aplicabilitat. Pel que fa a la convenció dels drets de les persones amb discapacitat, Bonet vol estudiar i analitzar els informes amb deteniment per demostrar que Andorra compleix amb el compromís del conveni, "hem de ser ràpids i eficients per donar resposta a totes les accions necessàries perquè els discapacitats es trobin en les mateixes condicions que qualsevol ciutadà". També la consellera general de DA, Patrícia Riberaygua, confia en l'adaptació del Principat a aquesta convenció i en "anar complint totes les avaluacions", tot i que considera que serà un treball feixuc per la gran quantitat de canvis legislatius.

Entre les prioritats del ministeri d'Afers Socials, cal destacar també la creació de tres noves àrees. Tal com ja va avançar la ministra Ferrer a l'ANA, es crearà una àrea d'atenció immediata per a persones amb necessitats socials que consistirà en un servei telefònic les 24 hores del dia i qualsevol dia de la setmana per poder donar compliment a necessitats socials puntuals que necessiten resposta en el mateix moment, "ja que els serveis socials tenen llista d'espera d'una setmana o quinze dies". Ferrer confia poder posar en marxa aquest servei durant la tardor.

L'altra de les noves àrees és la de polítiques d'atenció a la infància i joventut en situació de risc, una tasca que segons Ferrer, està molt vinculada amb la feina d'altres ministeris com ara el d'Educació o Joventut, per poder aplicar mesures preventives. Finalment, l'àrea de polítiques d'igualtat pretén incloure l'equip d'atenció a les víctimes de violència de gènere.

Per tot plegat, la ministra de Sanitat, Afers Socials i Ocupació s'ha fixat com a prioritat treballar de manera transversal amb totes les àrees del ministeri, amb la finalitat de desenvolupar la Llei de serveis socials i sociosanitaris de manera òptima.

stats