Política 19/04/2018

Llum verda a la modificació de l'impost sobre societats amb retrets que s'han perdut "oportunitats"

Des de l'oposició es critica que s'hagi anat més enllà del que marquen els requeriments internacionals

Ana
3 min
Un moment de la sessió de Consell General celebrada aquest dijous. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl projecte de llei de modificació de la Llei de l’impost sobre societats ha estat aprovat aquest dijous en el si del Consell General amb els vots favorables dels diferents grups parlamentaris excepte Liberals d’Andorra i el Partit Socialdemòcrata. Així, mentre que els primers hi han votat en contra, els segons s’han abstingut i el retret que s’ha fet des de l’oposició és que no s’hagi aprofitat aquesta modificació per fer d’altres canvis que fessin més atractiva la fiscalitat del país.

D’aquesta manera, i tot i que tots els grups han coincidit en el fet que calia fer aquesta reforma per adaptar-se als estàndards de l’OCDE i de la Unió Europea, des del PS s’ha criticat que potser s’ha volgut ser "massa complidors", com ha dit el conseller socialdemòcrata Pere López, i s'ha optat, per exemple, per eliminar règims especials quan es podrien haver replantejat.

D’aquesta manera, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha destacat que es “perd una oportunitat de millorar la regulació” actual i ha lamentat el fet que “el motor” per fer canvis en la fiscalitat està “esdevenint únicament” el compliment amb els requeriments internacionals i “no la recerca de la competitivitat”. D’aquesta manera, ha destacat que quan es tracta de “lleis tan transcendentals caldria no anar més enllà del necessari i especialment si és perjudicial pel país”, i ha insistit també que cal vetllar per la seguretat jurídica. Ha conclòs que “calia i caldrà” una nova llei de l'impost sobre societats “atractiva i competitiva”.

Des del PS, que havien presentat cinc reserves d’esmena que han estat rebutjades i que pretenien l’atenuació de la desaparició de règims especials i evitar la retroactivitat que consideren que té la norma, han destacat que sempre han donat suport a l’homologació internacional però que si s’abstenien en la votació era perquè creien que no s’havien fet les coses “ben fetes”.

Des del Govern, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha defensat que amb aquesta modificació la llei s’adapta a l’acció Beps, per combatre les pràctiques fiscals pernicioses i també al que estipula la Unió Europea en aquesta matèria. Així, el text elimina els règims especials de societats que intervenen en el comerç internacional així com el de societats de gestió i inversió financera intragrup. El també modifica el règim especial de societats que realitzen explotació internacional d'intangibles, limitant la seva aplicació a les activitats d'explotació d'intangibles que tinguin com a fonament una activitat de recerca i desenvolupament realitzada efectivament, de forma primordial, al Principat, i el règim especial de societats de tinença de participacions en societats estrangeres.

López ha retret a Cinca el fet que hi hagi rendiments d’organismes d’inversió col·lectiva que no hagin de tributar, amb la qual cosa ha lamentat que aquells que més tenen siguin els que menys paguen, i el ministre li ha respost que hi ha molt poques SICAV al país i que els organismes d’inversió col·lectiva són bàsicament d’entitats bancàries i que gestionen estalvis de petits inversors. Ha destacat que compartia la “inquietud” de López i s’ha mostrat obert a fer una anàlisi sobre aquesta situació però tenint en compte que cal que se sigui atractiu per a la resta d’organismes d’inversió col·lectiva.

La resta de grups han votat de manera favorable al text tot i que per exemple des d’Unió Laurediana i consellers independents de la Massana el conseller Carles Naudi ha destacat que es tractava d’un “suport amb matisos”, ja que ha considerat que hi ha aspectes en els quals “es va tard” i que amb l’eliminació de règims especials “es perden plomes”.

Llei de serveis socials

Durant la sessió d’aquest dijous al Consell General també s’ha acordat, amb l’abstenció del PS, la modificació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris que permet que els béns mobles i els actius financers siguin comptats de manera conjunta a l’hora de concedir una prestació social. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’ha compromès a què futurs canvis es facin sempre a través d’una modificació de la llei i no de la llei del pressupost, un fet que li ha retret la consellera independent del grup mixt Sílvia Bonet i ha negat que es tardi molt de temps en atorgar una ajuda, tal com li ha retret la consellera liberal Judith Pallarés, que ha denunciat també que els saigs estan embargant imports corresponents a ajudes socials. Espot ha defensat la tasca dels saigs i ha admès que es pot millorar la simplificació de tràmits. També ha defensat que les pensions de solidaritat s’han incrementat.

stats