Política 05/10/2018

López Aguilar posa com a objectiu explicar els esforços d'Andorra en homologació fiscal a Europa

El parlamentari recorda que el Principat no serà "mai més una vall aïllada i que ja no és possible tornar al passat", a la vegada que recull inquietuds del sector econòmic del país

M. M.
3 min
El grup d'amistat entre els parlamentaris europeus i el consellers generals. / M. M.

Andorra la Vella“Andorra està a la llista gris i vull que surti el més aviat possible, perquè s'ho mereix”. Així de clar s'ha expressat Juan Fernando López Aguilar en referència a la sortida del Principat d'aquest decàleg de paradisos fiscals. L'exministre espanyol i ara ponent permanent del Parlament Europeu per a l'acord d'associació entre la UE i Andorra, Mònaco i San Marino ha insistit reiteradament en la intenció de transmetre a Europa la lluita del país en matèria fiscal i de blanqueig de capital en l'informe intermedi que ha d'elaborar abans que acabi el mandat actual del Parlament Europeu el maig del 2019.

“L'homologació i ser un país confiable són passos en la bona direcció i han de ser reconeguts perquè el país ha tingut un problema de reputació”, ha apuntat. Aquest serà un informe que permetrà transmetre un missatge clarificador de cara a la fase final de les negociacions de l'acord d'associació que López Aguilar les ha datat de cara al tercer trimestre del 2019. Cal recordar que la decisió final favorable del parlament és fonamental, perquè malgrat que la negociació actual és a través de la Comissió Europea qui donarà llum verda o vetarà l'acord serà la cambra europea, a la vegada que ho faran els andorrans en el referèndum de l'acord.

Precisament, en referència a aquest referèndum final, López Aguilar també ha recordat la importància d'explicar els beneficis que suposa per Andorra assolir l'acord per guanyar-lo. “És necessari redoblar les explicacions perquè he escoltat inquietuds, incerteses i pors del que podria suposar el trencament de l'estatus quo”, ha explicat el parlamentari que ha recordat que “no és una opció pensar que es pot tornar al passat... Andorra no serà mai més una vall aïllada”. Aquestes inquietuds li han transmès, principalment, per part del teixit productiu econòmic i social.

Per això ha insistit que l'acord d'associació amb la UE és la direcció correcte que reconeix els esforços del país. “És bo per a Andorra saber que té un accés preferent al mercat interior europeu, amb les seves particularitats i singularitats”. López Aguilar ha reiterat que, en referència també a les últimes polèmiques al voltant del subsidi d'atur, no es poden incorporar de “manera massiva i indiscriminadament” les normes europees i que s'ha de filar prim i “això és el que intentaré transmetre en l'informe”. Pel que fa a l'obertura i als pressupostos de l'estat, el parlamentari també ha assenyalat que Andorra ha de començar a treballar en la capacitat d'atreure d'inversió perquè pugui incorporar “de manera progressiva” la dimensió social d'Europa.

Andorra, preparada per entrar a l'FMI

El conseller general de DA i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Carles Enseñat, ha apuntat que, després de l'homologació en matèria estadística del país, Andorra ja estaria preparada per poder accedir al Fons Monetari Internacional (FMI). Segons ha explicat, el fet de no disposar d'un sistema estadístic complert impedia l'entrada a l'ens. Tot i això, Enseñat ha recordat que un aspecte és que Andorra estigui preparada per entrar a l'entitat i l'altra que ho acabi fent, ja que el conseller general s'ha mostrat favorable a que tot plegat s'haurà de passar per una discussió i una votació al Consell General.

Tot plegat s'ha explicat després de celebrar-se la primera trobada oficial del grup d'amistat entre els parlamentaris del Consell General i el Parlament Europeu. L'eurodiputat Santiago Fisas, que és membre del grup, també ha volgut insistir en la idea de transmetre a Europa que Andorra ha homologat la política fiscal i monetària a nivell internacional. Finalment, Enseñat ha apuntat que durant aquesta primera trobada s'ha tractat, sobretot, totes les novetats en matèria fiscal que es duen a terme des del 2009. Pel que fa a les següents trobades del grup d'amistat, ha apuntat que tenen previst reunir-se a Estrasburg de cara a novembre i fer una tercera trobada, abans que acabin els mandants tant a Andorra com a Europa, entre gener i febrer, aquesta darrera novament al Principat. La matèria turística econòmica i mediambiental centrarà la següent trobada i l'última serà un monogràfic sobre el Banc Central Europeu.

stats